Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státní Lesy řídí muž, který byl u zažalovaných tendrů

Státní Lesy řídí muž, který byl u zažalovaných tendrů
 

Řízením obřího státního podniku Lesy ČR pověřil ministr zemědělství Petr Gandalovič manažera, jenž se účastnil kauzy, kvůli níž hrozí Česku téměř třímiliardová arbitráž. Jde o Vladimíra Dolejského, dočasného šéfa Lesů poté, co v pondělí odstoupil ředitel Jiří Holický.

Německá firma Inter Trade vymáhá na Česku 87 milionů eur plus úroky za to, že Lesy v roce 2004 poškodily její investici. Lesy ČR tehdy vypsaly tendry pro lesnické práce, které ale pak antimonopolní úřad i na popud Bruselu zrušil jako nezákonné. Kvůli tomu prý Němci museli prodat svoji lesnickou firmu Česku.

Právě Dolejský byl v té době ve vedení Lesů a na přípravě tendrů se spolupodílel. "Měl je přímo na starost," tvrdí podnikatel, jenž se obává potíží při zveřejnění svého jména.

Gandalovič Dolejského hájí. "Zodpovědnost za arbitráž padá na hlavy tehdejšího ministra zemědělství a generálního ředitele Lesů. Na nového ředitele vypíšeme výběrové řízení. Dolejský je na přechodnou dobu nejlepší řešení," tvrdí ministr.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů