Sobota, 20. dubna 2024

Doporučená opatření pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České republiky

Škody, které uvedené druhy zvěře svými životními projevy působí zejména na zemědělské půdě a zemědělských plodinách a lesních porostech, se nepodařilo v uplynulém období snížit.

Doporučená opatření pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České republiky
útvar: odbor rybářství, myslivosti a včelařství
Číslo útvaru: 16230
 
NAŠE       
VYŘIZUJE:    Ing. Růžička
                   Ing. Konvalinka
Telefon:     221 812 696
                   221 812 846
FAX:             221 812 980
E-MAIL:        Josef.Konvalinka@mze.cz
adresa:      těšnov 17, 117 05 Praha 1 
 
Všem krajským a magistrátním úřadům a Magistrátu hlavního města Prahy
                                                             
 
Doporučená opatření pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České republiky
           
Ministerstvo zemědělství v rámci plnění svých úkolů na úseku myslivosti a na základě poznatků orgánů státní správy myslivosti, Myslivecké rady ministra zemědělství, jakož i myslivecké a ostatní veřejnosti zapojené do celonárodní diskuse o Národním lesnickém programu II konstatuje, že současné početní stavy spárkaté zvěře na území České republiky neodpovídají potřebám lesního hospodářství, zemědělství a ochraně přírody. Jedná se o následující druhy spárkaté zvěře: jelena evropského, daňka skvrnitého, siky japonského, muflona a srnce obecného.
Škody, které uvedené druhy zvěře svými životními projevy působí zejména na zemědělské půdě a zemědělských plodinách a lesních porostech, se nepodařilo v uplynulém období snížit. Významné je i negativní působení některých druhů spárkaté zvěře v honitbách, kde se v minulosti tato zvěř vůbec nevyskytovala. Výsledné početní stavy jsou pozitivně ovlivňovány zemědělskou výrobou zejména velkoplošným pěstováním plodin, jako je kukuřice, řepka a slunečnice, které poskytují dostatek krytu a klidu a znesnadňují lov zvěře. Dále pak neochota vlastníků honebních pozemků a držitelů honiteb aktivně vstoupit do kontroly mysliveckého hospodaření v honitbách s využitím všech nástrojů a opatření, které stávající legislativa umožňuje.
Nezbytně nutné snížení početního stavu spárkaté zvěře zejména v lesních honitbách je v zájmu snížení škod, zlepšení zdravotního stavu lesa, úpravy věkové a pohlavní struktury populací druhů chované zvěře a radikálního snížení některých druhů spárkaté zvěře, pro které nejsou v honitbách stanoveny minimální a normované stavy. Za účelem dosažení těchto cílů Ministerstvo zemědělství všem orgánům státní správy myslivosti doporučuje následující opatření:
 
1. V rámci dozoru v myslivosti (§ 61 odst. 2 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o myslivosti“) využít sankčních ustanovení uvedených v § 64 odst. 4) zákona o myslivosti, v případě, že nesplněním lovu celkového počtu kusů spárkaté zvěře, dojde k překročení normovaných stavů jednotlivých druhů spárkaté zvěře pro každou konkrétní honitbu.
 
2. Neprodleně, vstřícně vyřizovat žádosti o vyjádření orgánu státní správy myslivosti k lovu samičí zvěře a samčí zvěře do stáří dvou let u jednotlivých druhů spárkaté zvěře kde nejsou stanoveny minimální a normované stavy, v souladu s ustanovením § 36 odst. 5 zákona o myslivosti.
 
3. Plně využívat ke snížení početních stavů spárkaté zvěře i možnosti dané v § 39 zákona o myslivosti, tj. povolením a uložením úpravy stavu jednotlivých druhů spárkaté zvěře lovem, tedy odstřelem a odchytem, za využití následujících pravidel:
a)     upřednostnit lov mladé zvěře,
b)     z dospělé zvěře se zaměřit výhradně na samičí zvěř a samčí zvěř do stáří 2 let,
 
4. Povolit výjimku z některých zakázaných způsobů lovu podle § 45 odst. 2 zákona o myslivosti zejména:
a)     lov spárkaté zvěře s pomocí zdrojů umělého osvětlení, zařízení pro osvětlení terče, hledí pro střelbu v noci s elektronickým zvětšením obrazu nebo pro převracení obrazu,  
b)     lov spárkaté zvěře v odchytových zařízeních,
c)      na společném lovu lovit daněly, daňčata, srny a srnčata.
 
 5. Podpořit využití odchytových zařízení k lovu spárkaté zvěře
·         v souvislosti s přijetím mimořádných opatření v souladu s ustanovením § 39 zákona o myslivosti lze rozhodnutím povolit lov spárkaté zvěře v odchytových zařízeních, tedy výjimku ze zakázaných způsobů lovu (§ 45 odst. 1 písm. t) zákona o myslivosti),
·         je tedy povoleno střílet spárkatou zvěř v odchytových a aklimatizačních zařízeních a přezimovacích objektech.
 
 6. V případě vydávání rozhodnutí o uložení úpravy početních stavů spárkaté zvěře podle ustanovení § 39 zákona o myslivosti, doporučujeme začlenit do tohoto rozhodnutí, jako opatření ke zlepšení stavu následující.
·         Navázat spolupráci se zemědělsky hospodařícími subjekty a subjekty podnikajícími v lesním hospodářství, projednat s nimi konkrétní podmínky opatření přijatelných z obou zúčastněných stran tak, aby se zlepšili podmínky
k lovu spárkaté zvěře,
·         Zakázat přikrmovat a krmit spárkatou zvěř mimo dobu nouze, kromě odváděcího přikrmování ve velkých lesních komplexech.
 
            Uvedená doporučení platí až do odvolání, nejdéle však do 31. 3. 2008.
 
Žádáme Vás o postoupení tohoto doporučení v rámci metodické a odborné pomoci pověřeným obecním úřadům obcí s rozšířenou působností.
     
Ing. et. Ing. Jiří Dobiáš
ředitel odboru rybářství, myslivosti a včelařství MZe
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů