Úterý, 23. dubna 2024

Lesy ČR: boje o miliardy

Lesy ČR: boje o miliardy

Lesnické firmy, které se účastnily tendrů státního podniku Lesy České republiky, se rozhodly většinu tendrů napadnout u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jde především o lokality, kde si firmy vytěžené dřevo budou také samy obchodovat. Firmy zde napadly všechny tendry kromě čtyř.

U lokalit, kde obchod dřívím půjde přímo přes Lesy, je možné podle mluvčí státního podniku již uzavřít třetinu výběrových řízení a podepisovat smlouvy. Antimonopolní úřad by měl o prvních námitkách rozhodnout nejdříve počátkem příštího roku. Do té doby Lesy nové smlouvy neuzavřou. Zřejmě tak využijí opce na první čtvrtletí příštího roku, kterou letošní smlouvy umožňují. „Lesy ČR nedopustí, aby dříví v lese leželo a nedostalo se k dřevozpracujícím podnikům,“ řekl LN pověřený generální ředitel státního podniku Vladimír Dolejský.

Vyhlášení lesnických tendrů také odhalilo, které firmy byly Lesy České republiky vyřazeny kvůli dumpingové ceně. V mnoha lokalitách je tak z tohoto důvodu z kola ven společnost LST Trhanov, která byla při otevírání obálek s nabídkami horkým favoritem tendrů. Firma musela podle svého šéfa Miroslava Konopíka odpovědět během třídenní lhůty na čtyřicet dopisů, ve kterých LČR požadovaly vysvětlení nízké ceny.

Konopíkovi se rovněž nelíbí, že podle jeho informací chtějí Lesy ČR tendry v lokalitách poblíž pil, které mu patří, pozastavit a zvažují jejich zrušení, přestože je LST vyhrála. „Nevidím k tomu žádný důvod. Lesy nás v těchto lokalitách ani neoslovily kvůli dumpingu. Jsou to jednotky, na kterých jsme nabídli dobrou cenu, protože o dříví poblíž našich pil máme opravdový zájem,“ uvedl Konopík. Podle Dolejského mohou Lesy ČR zrušit výběrové řízení jen ze zákonných důvodů. „Jinak to není možné a určitě to ani nechceme,“ řekl LN Dolejský.

Způsob, jakým Lesy ČR o dumpingu rozhodují, je ale nejasný a zná jej jen samotný státní podnik. „Předpokládáme, že Lesy zveřejní způsob, jakým se dostaly k tomu, které firmy kvůli dumpingu oslovit,“ řekl LN Pavel Indra, prezident České asociace podnikatelů v lesním hospodářství. Podle Dolejského státní podnik důvod vyřazení firmám sdělí. Způsob, jakým k němu hodnotící komise došla, je ale jeho vnitřní věcí.

Ondřej Malý Lidové noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů