Úterý, 16. dubna 2024

Gandalovič chce prodat státní lesy

Gandalovič chce prodat státní lesy

Opozice záměr označuje za "neuvěřitelný". Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) prolomil "privatizační tabu", o němž se dosud neodvážil zmínit nikdo z politiků.

Státní podnik Lesy ČR, obří firma s majetkem přes 70 miliard korun, spravující přes polovinu všech lesů v zemi - i ten bude podle ministra na prodej.

"Stát má v lesích příliš velký vliv. Nevidím důvod, proč by se aspoň části majetku neměl zbavit," prohlásil ministr v exkluzivním rozhovoru pro HN s tím, že jeho prohlášení "zřejmě vyvolá dost reakcí".

Nemýlí se. "Je to neuvěřitelné, sáhnout po Budvaru i na poslední národní bohatství, které máme," reagoval šéf poslanců opoziční ČSSD Michal Hašek.

Zájemci vyčkávají

Překvapen je však i ministrův spolustraník z ODS, předseda zemědělského výboru sněmovny Jiří Papež: "V principu proti privatizaci určitě nejsem. Ovšem pro firmu takového typu je lepší, kdyby zůstala v celku."

Potenciální zájemci, především velké soukromé lesnické firmy, jsou zatím obezřetní.

"Určitě máme o lesy zájem, ale záleží na podmínkách. Pokud bychom je mohli splácet třicet let, jako zemědělci při koupi státní půdy, bereme to všemi deseti," říká Jan Mičánek, majitel vlivné společnosti Less&Forest.

Šéf největší soukromé lesnické firmy CE Wood Ivan Doubrava zase tvrdí, že by dal přednost dlouhodobému pronájmu státních lesů. "Státní podnik by si tak ponechal kontrolu, že lesy nikdo neplundruje," dodává.

Zákaz vstupu nehrozí

Gandalovič ale připomíná, že povinnost řádně pečovat o lesy státní i soukromé nařizuje zákon už dnes. A stejně tak zákon zaručuje lidem právo vstupu i do soukromých porostů. A to se ani po privatizaci nezmění. "Nikdy by mě nenapadlo toto právo do budoucna zpochybnit," zdůrazňuje ministr zemědělství.

Lesy ČR nyní spravují přes 1,3 milionu hektarů, přes šestinu rozlohy celé republiky.

Jak si Gandalovič privatizaci lesů představuje? "Můžeme například prodat významnou část porostů, ale samotný státní podnik v menším rozsahu zachovat," vysvětluje. Ale žádný konkrétní plán zatím nemá.

Stejně tak nechce mluvit ani o termínu, kdy by se státní podnik mohl začít prodávat. Prý to ale určitě nebude předtím, než budou vyřešeny restituce církevních lesů. Privatizaci by také musela předcházet změna programového prohlášení vlády. A byl by nutný nový zákon o státních lesích.

Lesy jsou další přírůstek do portfolia státních firem, jejichž privatizací může stát získat až půl bilionu korun. Ve hře jsou už Letiště Praha, ČSA, ČEZ, České dráhy i Česká pošta nebo pivovar Budějovický Budvar.

Autor/ři: Martin Mařík, Lenka Zlámalová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů