Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nový šéf chce štíhlé státní Lesy

Nový šéf chce štíhlé státní Lesy
Buď skončí chaos ve státních Lesích - nebo může předčasně skončit ve funkci ministr zemědělství Petr Gandalovič. Mužem, který o tom do velké míry rozhodne, je nový šéf obří státní firmy Lesy ČR Jiří Novák. Jeho předchůdce Jiří Holický rezignoval v říjnu.

"Jsem si dobře vědom své zodpovědnosti, pokud by ani nový ředitel neuspěl," přiznal Gandalovič, jenž včera Nováka do funkce jmenoval. Lesy totiž už několik let nejsou schopny vypsat tendry na práce, které pro ně zajišťují soukromé firmy. Ty napadají tendry pro podezření z korupce a vedou kvůli tomu spory se státem i mezi sebou.

Bývalý šéf Krkonošského národního parku Novák v této situaci musí zvládnout jednu z největších firem v zemi, která spravuje přes polovinu všech lesů. Jejich hodnotu odhadují odborníci na 750 miliard korun. "Mám tři priority. Musíme konečně uzavřít smlouvy se soukromými firmami. Celý podnik zeštíhlíme a přeneseme významnou část kompetencí na kraje. A budeme víc dbát na hospodaření, šetrné k přírodě," představil Novák svoji koncepci.

Od roku 2003 v čele Lesů už skončili neslavně čtyři jeho předchůdci. Šance na vyřešení krize má ale lesník z Krkonoš slibné.

Je pravda, že bossové z velkých soukromých firem CE Wood nebo Less&Forest neprorokují ani jemu dlouhou "životnost". Ale šéf klíčové Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů Ivo Klimša je optimista. "Už můj první kontakt s novým ředitelem byl velmi slibný. Chceme konečně krizi v oboru vyřešit," prohlásil včera.

Nejbližším Novákovým úkolem je ale vytvořit nový vrcholový management Lesů, menší a výkonnější. Hned poté, co ho dnes Gandalovič představí v sídle firmy v Hradci Králové, pozve Novák dosavadní vedení k hovoru. "Nový tým bych chtěl mít na přelomu roku," říká.

Co nejdřív hodlá také prověřit všechny smlouvy Lesů na reklamu či marketing, jež přesahují i do roku 2008. Podle kuloárních informací se právě takto snaží lobbisté získat z podniku peníze pro aktivity některých politických stran.

Příští rok Novák začne pracovat na decentralizaci Lesů. Gandalovič už slíbil hejtmanům, že kraje budou mít v podniku mnohem větší pravomoci - a tím i možnost dostat se k penězům. "O desítky milionů korun ročně chci posílit zdroje, z nichž mohou kraje čerpat třeba na veřejné stavby nebo cyklostezky," potvrzuje Novák.

Další peníze hodlá nový šéf získat z fondů EU - a to až o stovky milionů ročně. "Nahradíme tím výdaje na obnovu lesa a další škody, vzniklé po lednové kalamitě," vysvětluje. Žádné zadání, kolik mají Lesy příští rok vydělat, nedostal.

Důraz na větší ochranu životního prostředí bývalý ředitel národního parku nechce přehánět. "Soustředíme se více na lesy v chráněných územích, ekonomiku to ale ohrožovat nebude," slibuje podnikatelům. I v tom si rozumí s ministrem. Gandalovičův záměr je za několik let státní lesy zčásti privatizovat. "Stát by si ponechal především lesy vyžadující ochranu, a prodával by naopak porosty produkční," předpokládá ministr.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů