Pátek, 29. března 2024

Stromky hlídá policie, hordy zlodějů už lesy tak neplení

Stromky hlídá policie, hordy zlodějů už lesy tak neplení

Hradec Králové - Borovičky a smrčky berou spíš jedinci pro vlastní potřebu. Krádeže na kšeft podle Milana Zerzána z Městských lesů Hradec Králové nyní tolik „neletí“.

Doby, kdy do lesa vjel náklaďák a zloději za chvíli zplanýrovali kus lesa, už sice pominuly, avšak borovičky a smrčky v hradeckých lesích jsou stále v ohrožení. „V současnosti se ale setkáváme spíš s tím, že v lese kradou jedinci, kteří si berou stromky pro vlastní potřebu.

Dřív to bylo horší. Přijela avia a zloději vyřezali třeba čtvrt hektaru lesa. Stromečky měli na kšeft,“ zavzpomínal na dřívější případy vedoucí výroby Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Spíš než zloděje stromečků lze nyní v lese potkat policisty. „V předvánočním období se v lesích a u rybníků pohybuje víc hlídek,“ řekla nám Martina Bartáková z hradecké policie.

Ani strážníci nezahálejí. „V lesích hlídkují v denních i nočních hodinách,“ uvedla mluvčí hradecké městské policie Eva Čížková. Strážníci podle ní kontrolují, zda lidé neodnášejí z lesa stromky bez patřičného potvrzení. Pokud ano, hrozí jim až tisícikorunová pokuta. „Vloni bylo takových případů pět, letos zatím žádný,“ uvedla.

Ani policie letos ještě neřešila v lese takové počínání, které by hodnotila jako trestný čin krádeže, tedy s více než pětitisícovou škodou.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů