Čtvrtek, 28. března 2024

Farmy s vánočními stromky mají úspěšný závěr roku

Farmy s vánočními stromky mají úspěšný závěr roku
Něco přes půl druhého milionu přírodních vánočních stromků ozdobí letos české domácnosti. Jejich pěstitelé už mohou slavit "stromkobraní", vyprázdnili sklady a prodej už finišuje v maloobchodu. Tuzemští farmáři, které pěstování vánočních stromků celoročně živí, měli přitom letos malou konkurenční výhodu - z Dánska jako největší stromkové velmoci Evropy letos dovezly kamiony méně než v minulých letech.

Stromků, především importovaných kanadských jedlí, bylo tedy o něco méně, zdražily. A to byla příležitost pro domácí farmáře. Jejich stromkovému byznysu se daří. "Výnosy už pokrývají náklady. Po osmi letech, co stromek roste, jen investujete. Až teď to začíná dávat nějaký zisk," popisuje podnikání, ne nepodobné práci ve vinohradu, místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Ten patří s plochou 17 osázených hektarů na Klatovsku a zhruba dvoumilionovým ročním obratem k předním hráčům na trhu.

Sdružení odhaduje, že u nás půl milionu stromků pochází z probírky v klasických lesích, půl milionu ze speciálních plantáží tuzemských farmářů a zhruba půl milionu k nám doputuje ze zahraničí. Přitom Dánsko letos dodalo na evropské trhy místo někdejších 12 milionů stromků jen necelých osm. Majitelé tamních stromkových plantáží totiž přecházejí na klasickou zemědělskou produkci, kterou Evropská unie - na rozdíl od stromků - podporuje dotacemi. A dalším důvodem poklesu dánské stromkové produkce je rapidní nárůst cen půdy. Zatímco v Británii přijde akr na 4000 liber, v Dánsku je to o 9000 liber víc.

U nás neexistuje přesná databáze pěstitelů, ale zhruba padesát jich eviduje profesní sdružení a možná ještě jednou tolik je těch dalších - neregistrovaných. Konkurují jim nejen přírodní stromky, dovezené z ciziny a prodávané s minimální marží zejména v laciných hypermarketech, ale stále více i stromky umělé. V celé Evropě tráví Štědrý den u plastové imitace stromku stále více lidí.

Francouzští pěstitelé dokonce vydali brožuru, ve které vysvětlují, že speciálně pěstované přírodní stromky neochuzují lesy a jsou pro životní prostředí šetrnější než stromky umělé. Francouze, na jejichž trhu se prodá zhruba 4,7 milionu přírodních stromků, v marketingové podpoře svého byznysu doplňují i čeští farmáři. Na svých webových stránkách odkazují na studii vídeňské univerzity, podle které se při výrobě jednoho umělého stromku spotřebuje tolik kyslíku, kolik vyprodukuje několik set živých vánočních stromků po dobu svého růstu. "Není tedy pravda, že nákupem umělého stromku se šetří naše lesy. Tohle jsou stromky, osázené a pěstované výhradně pro vánoční účely," přidává se šéf sdružení pěstitelů Karel Michalík.

Péče o stromkovou plantáž tak trochu připomíná vinohrad. Nechybí nutné postřiky, hnojení, řez i sekání trávy. Místo révy se však 80 centimetrů úzký traktor proplétá mezi úhlednými řádky nízkých jedlí, borovic a smrků. Rostou zhruba pět až osm let, než mají "tržní" parametry. Lokality svých oplocených plantáží ale farmáři většinou tají. Pro úrodu jsou totiž po srnčí zvěři a zajících největším nebezpečím zloději.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů