Úterý, 16. dubna 2024

Novák: Lesy ČR mají podepsáno přes 50 pct smluv

Novák: Lesy ČR mají podepsáno přes 50 pct smluv

Lesy ČR mají v současné době již podepsáno více než 50 procent smluv na práce v lese a do konce ledna by měly mít smlouvy pro čtyři pětiny z 257 jednotek, na kterých podnik hospodaří. V diskusním pořadu televize Prima Partie to řekl generální ředitel Jiří Novák.

"Počítáme s tím, že do konce měsíce ledna by mělo být sepsáno celkem 200 jednotek z celkového množství 250 a práce by se mohly rozeběhnout," řekl Novák. Doplnil, že žádné spory nejsou u těch jednotek, kde si chce státní podnik dřevo prodávat sám. Tam již uzavřel smlouvy na 66 z 98 jednotek.

Lesy ČR vypsaly po řadě problémů tendry na lesnické firmy pro roky 2008 až 2010. Rozdělily je na dvě skupiny - v jedněch si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhých budou prodávat přímo těžařské firmy. Tendry šetří opakovaně antimonopolní úřad. Ten sice již o prvním balíku rozhodl, nyní se ale zakázkami zabývá znovu, protože dostal několik odvolání. Druhý balík soutěží ještě ÚOHS nezačal prošetřovat, nevydal ale předběžné opatření, které by uzavření smluv na práce v lese podniku zakázalo.

Ve sporu o miliardy korun figurují dvě lesnické skupiny. Firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) odváděly větší část prací ve státních lesích do roku 2006, zakázky získaly ještě bez řádných výběrových řízení. LČR ale zavedly nový systém tendrů a původní smlouvy zrušily. SPLH s tím nesouhlasí. Pro nový systém byla naopak Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství.

Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun a spravují zhruba 60 procent tuzemských lesů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů