Čtvrtek, 28. března 2024

Lesy se městu vyplácejí

Lesy se městu vyplácejí

PARDUBICE - V lesích města Pardubice bylo vloni vytěženo a prodáno 2042 metrů krychlových dřevní hmoty, což je zhruba stejně jako v roce předchozím.

Prodej dřeva však v loňském roce přinesl městu Pardubice rekordní zisk 1,485 milionu korun. V roce 2006 vyneslo hospodaření v městských lesích zhruba 315 000 korun.

Byl to velmi úspěšný rok. Kromě toho, že se nám podařilo z různých dotačních titulů získat více než 290 000 korun, využila správa městských lesů toho, že v rozhodujícím období byl nedostatek dřevní hmoty. To nám umožnilo zpeněžit jeden metr krychlový v průměru za 1128 korun. Čistý zisk z prodeje jednoho metru činil v loňském roce 727 korun, sdělil Haló novinám vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

Těžba v městských lesích, v lokalitách Staročernsko a ve Spojilském lese, začala vloni již v polovině ledna. Městu při prodeji dřeva nahrál i fakt, že se počátkem roku kvůli neuzavřeným výběrovým řízením pozastavily těžební práce ve státních lesích. Důsledkem byl nedostatek dřevní hmoty v obchodní síti a zvýšení výkupních cen.

Správci městských lesů vloni kromě plánované těžby vystavěli kolem nově založených kultur tři kilometry ochranných plotů, chránících mladé rostliny před zvěří.

Jak Haló noviny informovala pracovnice tiskového oddělení magistrátu, Nataša Hradní, město vlastní 461 hektarů lesních pozemků. V loňském roce se jejich správci zaměřili zejména na obnovu přestárlých porostů, zdravotní výběry, odstranění suchých stromů a především zakládání nových porostů. V roce 2008 má být podle plánu vytěženo 2000 metrů krychlových dřevní hmoty. Zalesněny budou holiny o ploše téměř 3,15 hektaru, které vznikly při loňské těžbě.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů