Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR by měly církvím vydat necelá tři procenta lesů

Lesy ČR by měly církvím vydat necelá tři procenta lesů

Les Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) by v případě schválení věcného záměru zákona o vyrovnání státu s církvemi v podobě, ve které jej dnes přijala vláda, vydal církevním řádům necelá tři procenta svých lesů. Konkrétně by šlo o 36 000 hektarů lesů z 1,3 milionu hektarů v držení podniku. Nárok na dalších zhruba 124 000 hektarů lesů by církvím v penězích vyrovnal stát.

Lesy by žádnou náhradu církvím neplatily, uvedl mluvčí LČR Radek Drahný. Doplnil, že celkem je nyní v majetku Lesů pro církevní restituce blokováno asi 185 000 hektarů lesů, tedy zhruba 14 procent jeho lesů. V nich je zahrnuto i kolem 25 000 hektarů lesů, které stát získal už před 25. únorem 1948. "O případném vydání těchto lesů budou muset rozhodnout soudy. Jde například o lesy původně držené Řádem německých rytířů," řekl Drahný. Asi 36 000 hektarů lesů pro církevní řády je podnik podle mluvčího připraven vydat prakticky okamžitě.

V lesích blokovaných pro církevní restituce LČR podle Drahného hospodaří jako v jiných lesích s péčí řádného hospodáře podle platných lesních hospodářských plánů. "Blokace vlastní činnost v lesích podniku nijak nekomplikuje. Navržená dohoda o vyrovnání státu s církvemi by však měla ukončit období nevyjasněných majetkových vztahů," řekl Drahný. Dosud podnik nemůže blokované lesy vydat nikomu jinému a ani je prodat.

Vláda dnes schválila návrh věcného záměru zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který kombinuje finanční náhradu za nevydaný majetek a naturální restituce. Pokud by s předlohou souhlasil parlament a prezident, církevním řádům by stát vrátil třetinu majetku, dvě třetiny má tvořit finanční náhrada ve výši 83 miliard korun, která by se vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků by tak církvím stát zaplatil dohromady asi 270 miliard korun. Zákon má začít platit od roku 2009.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů