Čtvrtek, 28. března 2024

S teplem začalo rojení kůrovce, lesníci jsou v plné pohotovosti

S teplem začalo rojení kůrovce, lesníci jsou v plné pohotovosti

S příchodem teplého počasí začalo v těchto dnech rojení nebezpečného škůdce kůrovce a lesům tak hrozí kalamita. Lesníci jsou proto v plné pohotovosti a jsou připraveni kůrovce při prvním rojení zachytit do lapáků a lapačů. ČTK to dnes řekl vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany lesa státního podniku Lesy České republiky (LČR) Ladislav Půlpán. LČR patří asi polovina lesů v zemi.

Množství kůrovců připravených pro jarní rojení je podle odhadů lesníků na úrovni poloviny 90. let, kdy Česko zasáhla poslední velká kůrovcová kalamita. K očekávanému přemnožení kůrovce, který dokáže zničit celé smrkové porosty, přispěly zejména menší srážky a nadprůměrné teploty v posledních dvou letech.

Státní lesy zatím nasadily do boje s kůrovcem kolem 40.000 feromonových lapačů a asi 100.000 lapáků v podobě předem pokácených stromů. "Nyní kontrolujeme lapáky a čekáme, až je kůrovec naplní. Pak budeme kácet další. Celkem by letos mohlo být položeno až 200.000 lapáků," řekl Půlpán. Rojení kůrovce dosud brzdilo chladnější počasí a začalo tak proti loňsku asi o dva týdny později. Pokud by přišla velká tepla, kůrovec podle lesníků dvoutýdenní skluz snadno dožene. Rojit se začíná při teplotách kolem 20 stupňů Celsia.

Pro boj s kůrovcem je důležité zachytit jej do lapáků a lapačů právě při prvním rojení, protože v dalších generacích se množí geometrickou řadou. V nižších polohách se kůrovec během roku dokáže rozmnožit ve dvou až třech generacích, na horách v jedné až dvou.

Nejvíce ohrožené jsou podle Půlpána lesy na severní Moravě. "Jde o suchou oblast a také se tam rozšiřuje druh lýkožrouta severského, jehož tlumení je obtížné," řekl. Roční náklady na likvidaci kůrovce se u Lesů ČR pohybují v desítkách milionů korun, při přemnožení jsou částky několikanásobně vyšší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů