Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci si v Beskydech posvítili na bezohledné motorkáře

Lesníci si v Beskydech posvítili na bezohledné motorkáře

FRÝDEK-MÍSTEK - Jasný vzkaz vyslali beskydští lesníci a policisté - stop bezuzdnému řádění motorkářů v lesích. Tomuto dlouhodobému problému čelí v mezích možností kontrolními akcemi.


Při té poslední byli zadrženi dva jezdci na terénních motocyklech při bezohledné jízdě lesem v okolí Lysé hory. Na místě s nimi bylo zahájeno správní řízení. Za porušení zákazu vjezdu do lesa na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy jim hrozí postih až do výše 100 000 Kč. Vzhledem k tomu, že jeden motorkář stroj použil jako zbraň a najížděl na policistu a druhý motorkář nebyl vůbec držitelem řidičského oprávnění, věc šetří také Policie ČR.

O tom, že problém nedovolené jízdy terénních motorek je v beskydských lesích palčivý, ví snad každý návštěvník hor. Kdo někdy musel z turistického chodníku uskakovat před řítícím se jezdcem na motorce si jistě dovede představit, jak těžké je tato individua chytit. Tito lidé jsou si dobře vědomi toho, že při vjezdu do lesa porušují zákon o lesích i zákon o ochraně přírody a krajiny. Spoléhají se na své silné stroje, kterými snadno ujedou a svou anonymitu si zajišťují "zakuklením" do kombinézy a přilby tak, aby nebylo možné jezdce poznat. Identifikaci motorky znemožňují tím, že buď vůbec nemají SPZ nebo ji mají zakrytou. Proto je výsledek akce, při níž byli zadrženi dva jezdci, nutné považovat za úspěch.

Lesníci a ochránci přírody nejsou proti motokrosovému sportu jako takovému. Musí být ale provozován v místech k tomu vyhrazených. Existují přece zdevastované plochy, třeba na haldách na Karvinsku, kde by tato aktivita mohla být po dohodě s vlastníky pozemků a orgány státní správy a samosprávy provozována. Nikdo si ale nemůže plést jedinečnou beskydskou přírodu s motokrosovým závodištěm.


Autor / zdroj: Radek Drahný
http://severnimorava.regiony24.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů