Pátek, 29. března 2024

Knihy, které šetří stromy

Knihy, které šetří stromy
Audiokniha se čte ušima," říká motto vydavatelství Tympanum, jež se specializuje na převody literárních děl do zvukové podoby. Texty jim načítají známí čeští herci a v jejich nabídce nalezneme klasiku, detektivky, současnou českou prózu i světové bestsellery - nejnověji třeba Brownův thriller Andělé a démoni v přednesu Miroslava Táborského. Netradiční knížky si můžete koupit v knihkupectví v podobě balíčku s několika cédéčky, ale i stáhnout ve formátu MP3 z internetu, například na serveru i-legalne.cz.

Výrobě audioknih se dnes u nás věnují i další vydavatelství, třeba Radioservis, jenž čerpá z bohatých archivů Českého rozhlasu. Zřejmě první česká poslechová kniha však vznikla už před třemi desetiletími, když Jan Werich propůjčil svůj hlas takřka kompletnímu Haškovu Švejkovi. Tehdy to vydalo na sedmnáct dlouhohrajících černých desek.

V zahraniční je to už delší dobu hit. "Knihy pro uši" si tam pořizují nejen senioři s unaveným zrakem, ale čím dál častěji i nespavci pro ukrácení bezesných nocí nebo řidiči trávící dlouhé hodiny na dálnicích či v dopravních zácpách.

V době, kdy se světová produkce potištěného papíru rovná bezmála jaderné explozi, pak poslechové knihy nabízejí i další, ekologickou přednost. A proto chcete-li i v časech příštích dýchat vánoční atmosféru společně s vůní jehličí, darujte už letos pod stromeček alespoň jednu - audioknihu.
Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů