Pátek, 29. března 2024

Lesníci slaví. Ochránili stromy před kalamitou

Lesníci slaví. Ochránili stromy před kalamitou

Litoměřicko - Lesníkům společnosti Lesy ČR se podařilo v roce 2008 zabránit rozsáhlé kůrovcové kalamitě, a to i přesto, že jim řadu týdnů během rizikové doby nepřálo počasí.

Podle Petra Tendlera, lesního správce Lesů ČR na Litoměřicku, má na odvrácení kůrovcové kalamity hlavní podíl včasné odklizení rizikového dřeva ještě před náletem nebezpečného hmyzu.

Rychlost se vyplatí
„Snažili jsme se být co nejrychlejší jak ve vyhledávání stromů, které by mohly kůrovce lákat, tak v jejich zpracování a podařilo se,“ konstatoval Petr Tendler.

Na odvrácení kalamity mají nemalou zásluhu také další opatření, se kterými lesníci vhodně naložili. Jde například o stromy lapáky – záměrně pokácené zdravé stromy, které se následně staly pastí na kůrovce.

Lapáky a lapače
Jako lapáky lesníci v maximální možné míře využívali také vichřicemi pokácené stromy. Šíření kůrovce měly zabránit také feromonové lapače. Lapačů i lapáků bylo na území okresu Litoměřice umístěno několik stovek kusů.

„Základem prevence však bylo napadené dřevo co nejrychleji zpracovat a odvézt z lesa tak, aby líhnoucí se brouci nemohli ohrozit zdravé stojící stromy,“ potvrzuje Radek Drahný ze společnosti Lesy ČR.

Tisíce stromů
Podle generálního ředitele Lesů ČR Jiřího Nováka takto lesníci zachránili stovky tisíc kusů stromů po celé republice. „Naši pracovníci v letošním roce situaci s kůrovcem nepodcenili a systematicky se celý rok aktivně věnovali vyhledávání kůrovcových ohnisek, která by ohrozila okolní les. Touto cílenou péčí a především následnou včasnou asanací tak v rámci celé České republiky zůstane žít více než 400 tisíc stromů,“ uvedl Jiří Novák.

Kůrovec, neboli lýkožrout smrkový, v lesích škodí tím, že se zavrtává pod kůru stromů, kde naklade vajíčka. Vylíhlé larvy následně poškozují lýková pletiva stromů, která je vyživují.

Smrky uhynou
V konečném důsledku vede působení kůrovce k oslabení imunity stromu do té úrovně, že uhyne. Ideálním počasím pro šíření nebezpečných kůrovců je teplo a sucho. Rizikovým obdobím je přibližně červen až srpen, kdy dochází k líhnutí tohoto nebezpečného hmyzu a následným náletům na porosty.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů