Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové jsou blízko ke splnění letitého lesního snu

Ekologové jsou blízko ke splnění letitého lesního snu

Valašské Klobouky - Už jen malý krůček chybí k tomu, aby se ochranářům z Valašských Klobouk splnil letitý sen - vykoupit část lesa dělícího dvě bělokarpatské rezervace, aby ho mohli přetvořit na les ekologický a přírodě blízký. Chybí jim pouze poslední podpis jednoho ze čtyř vlastníků, který již však prodej odsouhlasil.

Aby luční rezervace Javorůvky a Dobšena mohli ochranáři propojit lesem, museli vykoupit pozemky o výměře minimálně čtyři hektary, a to od čtyř majitelů.

„Nemyslel jsem si, že to bude tak obtížné. Jednu majitelku jsme dokonce vypátrali až ve Spojených státech amerických. Přesto s prodejem klíčových pozemků nakonec souhlasili všichni,“ řekl s úlevou předseda Českého svazu ochránců přírody Kosenka Miroslav Janík.

Myšlenka propojit obě rezervace podle Janíka existovala dlouho. Uskutečnit ji ale pomohl až ušlechtilý dar valašskokloboucké rodačky paní Boženy Sedláčkové, která Kosence před dvěma lety ve své závěti odkázala třetinu své nemovitosti - bytu.

„Jeho prodej nám vynesl dvě stě tisíc korun. Na podzim loňského roku se tak podařilo uskutečnit první výkup pozemku,“ popsal Janík.

Další peníze pomohla Kosence získat brněnská Nadace Veronica, která projekt valašskoklobouckých ochranářů vybrala pro svou každoroční benefiční aukci výtvarných děl.

„Oslovil nás svým příběhem i díky paní Sedláčkové, která svůj majetek v závěti rozdělila mezi neziskové organizace. Celková částka, kterou jsme Kosence na výkup pozemků ke spojení rezervací převedli, byla 350 tisíc korun. Větší část z ní jsme získali z aukce, menší část tvoří dary fyzických osob z Brna,“ popsala ředitelka nadace Jasna Flamiková.

Na vykoupených parcelách již nyní ochranáři spolu s dobrovolníky chrání původní odolnější dřeviny jako javory, jasany, jedle, buky, duby a také je dosazují místo původních smrků. Smrky totiž ohrožuje kůrovec a jsou stále častěji vyvraceny větrem.

„V nově vykoupeném lese připravujeme ukázky a praktické programy lesní pedagogiky, která obohatí nabídku ekovýchovných programů i turistickou přitažlivost Valašskokloboucka,“ uzavřel Janík a dodal, že výkupy lesů v okolí lučních rezervací Bílých Karpat by měly ještě v budoucnosti pokračovat.

 

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů