Čtvrtek, 28. března 2024

Lesnícky skanzen očakáva 200-tisíceho návštevníka

Lesnícky skanzen očakáva 200-tisíceho návštevníka

Pred zvernicou s diviakom sa zvedavo rozhliada päťročný Jakubko Tomáš z Banskej Bystrice. Spolu s rodičmi a chorým starším bratom tu nie je prvý raz. Jeho otec 45-ročný Miroslav Tomáš hovorí, že sa vracajú pravidelne. Načerpať energiu a pookriať v lone prírody. V lesníckom skanzene vo Vydrovej doline v Čiernom Balogu v okrese Brezno.

Podobných výletníkov, ktorí neprichádzajú prvý raz, je mnoho. Aj manželia Dušan a Mária Grosertovci z Hriňovej. Na potulkách v kultovom mieste slovenského lesníctva ich zvyknú sprevádzať aj vnuk a vnučka. Nechýbali tam ani tento víkend, keď lesníci otvárali tohtoročnú sezónu. "Niekedy prídeme dodávkou, v ktorej máme bicykle. Areálom si potom zajazdíme," hovoria manželia.

Vedúci skanzenu Boris Pekarovič je rád, keď sa k nemu ľudia vracajú. Chodia podľa neho dedinčania aj ľudia z miest. "Jedni sem chodievajú ako do dôverne známeho prostredia, iní bývajú pri návšteve skanzenu užasnutí," poznamenáva Pekarovič.

Vlani skanzen navštívilo vyše 43-tisíc návštevníkov z 38 krajín sveta. Aj exotických ako Japonsko, Mexiko či Juhoafrická republika. "Počas prvej sezóny prišlo do skanzenu 4-tisíc ľudí. Odvtedy sa počet návštevníkov vyšplhal spolu na 160-tisíc. Túto sezónu privítame pravdepodobne 200-tisíceho návštevníka," poznamenala hovorkyňa Lesov SR Anita Fáková.

Skanzen sa ľudí snaží pritiahnuť aj novinkami. "Deti najviac priťahuje miniland so štyridsiatimi drevenými plastikami či medvedí brloh. Dospelých očaria napríklad visiace kamene, horáreň s historickým nábytkom, no aj mnohé iné," podotkol Pekarovič.

Tento rok pribudol detský náučný chodník. Skanzen sa rozrastie o zastávky - pálenie vápna a ako sa meria les. Nový bude aj kostolík z jedľovej kôry. Na návštevníkov čaká aj prekvapenie.

http://spravy.pravda.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů