Čtvrtek, 25. dubna 2024

Drastické kácení zlobí ekology, ale potěšilo zloděje

Drastické kácení zlobí ekology, ale potěšilo zloděje

Slezské Rudoltice - Ekologové odsuzují kácení přirozených biokoridorů, tedy dlouhých pásů zeleně. Radost mají naopak zloději, kteří v Novém Lese nakradli pokácenou dřevinu.

Slezské Rudoltice na několika místech uměle zakládají nové biokoridory, neboli vysazují dlouhé pásy zeleně, které v intenzivně obhospodařované zemědělské krajině pomáhají přežít mnoha rostlinným a živočišným druhům.

Na druhé straně jsou kolem Slezských Rudoltic přirozené tradiční biokoridory také odstraňovány. Formou holoseče byl letos zcela vytěžen a zlikvidován asi kilometrový pás zeleně na březích potoka, který teče od Nového Lesa směrem k rudoltickému rybníku.

Přeměna zalesněného stinného potoka na suchou louku plnou pařezů, která je celodenně vystavena slunci, byla dost drastickým zásahem do lokálního ekosystému. Navíc těžká technika těžařů dost nešetrně zasáhla potok.

Ondruška: Měli bychom se poučit
„Rozdělili jsme krajinu na parcely a udělali z ní předmět obchodního práva. Kdo vlastní, může konat. Kdo nevlastní, může jen apelovat. Takto je tomu už od středověku. Teď se do tohoto systému snažíme vniknout ekologickou sítí a veřejným zájmem," povzdechl si nad těžbou v Novém Lese Petr Ondruška, který projektoval a zakládal biokoridory kolem Slezských Rudoltic.

Ondruška ještě pokračoval: "I tato síť ale musí respektovat parcely a vlastnictví, přestože je nám všem jasné, že příroda tyto hranice nectí a pohybuje se podle jiných zákoníků."

„Měli bychom respektovat základní pravidlo pro veškerou naší činnost v krajině: nezhoršovat, nepřekážet přírodním procesům, nevymýšlet za přírodu, zvažovat dopady. Poučme se například z nedaleké Studnice, kde se v zájmu jakési pomatené představy o zkvalitnění kácel nádherný přírodní les, který byl pro svůj pralesní charakter nazýván Džunglí,“ dodal Ondruška.

Zloději si nakradli dřeviny
Sporná aktivita dřevorubců v Novém Lese sice vadí ekologům, ale zato velmi potěšila zloděje, kteří se na ní přiživili. Majitelé pokácenou dřevní hmotu totiž ponechali uloženu přímo na pozemku u potoka v Novém Lese.

Někdy v době od 27. do 28. dubna neznámý zloděj ze skládky odnosil nebo spíše odvozil čtrnáct metrů krychlových dubu a přes devět metrů čtverečních olše. Šlo o zpracované dřevo nařezané na metrové špalky, které už čekaly jen na odvoz.

Bruntálský a krnovský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů