Pátek, 29. března 2024

Odborníci diskutovali o krizi v lesnickém odvětví

Odborníci diskutovali o krizi v lesnickém odvětví

V minulém týdnu uspořádalo MZe ve spolupráci se Zemědělským výborem Poslanecké sněmovny odborný seminář, jehož tématy byla ekonomická krize v sektoru lesního hospodářství, specifika zadávání veřejných zakázek v lesním hospodářství a návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví povinnosti hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky.

Seminář zahájil ministr zemědělství Jakub Šebesta, zúčastnili se členové zemědělského výboru, poslanci, zástupci oborových organizací a odborná veřejnost. „Situace v lesnickém sektoru je v současnosti velmi složitá a její řešení musí být konsensuální a systematické,“ řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta a dodal: „Jsem rád, že tento a podobné semináře probíhají, diskutují se aktuální problémy a nastiňují se cesty řešení, jež by mohly vést k oživení tohoto odvětví.“ Tento seminář je výjimečný zejména tím, že se na půdě Poslanecké sněmovny sešli zástupci všech důležitých organizací lesního hospodářství.

Prodiskutovány byly i dotační možnosti, a to jak ze strany MZe, respektive Programu rozvoje venkova, tak i dalších titulů, které je možno pro lesní hospodářství použít. Obavu vyjádřili zástupci lesnických organizací z rostoucí daně z lesních pozemků. Vlastníci lesů jsou dále znepokojeni skutečností, že některé kraje zastavily vyplácení příspěvků do lesů ze svých rozpočtů.

Pozvání přijal i Doc. Jozef Mindáš, generální ředitel státního podniku Lesy SR, který seznámil české kolegy se situací na sousedním Slovensku. V rámci semináře byla problematická situace diskutována opravdu ze všech stran, o čemž svědčí i vystoupení člena Národní ekonomické rady vlády Ing. Miroslava Zámečníka.

Všichni zúčastnění z řad veřejné i soukromé sféry lesnicko-dřevařského odvětví se shodli, že tento sektor prochází hlubokou krizí, jejíž příčiny vidí ve způsobu, jakým jsou vedena výběrová řízení, v dopadech větrných kalamit, v globálním propadu trhu s dřívím v roce 2008 a v neschopnosti firem dodržet smluvní ceny. Náměstek ministra Ing. Jiří Novák seminář zakončil s tím, že lesnicko-dřevařský sektor potřebuje plán revitalizace a že je třeba diskutovat o principech hospodaření se státním lesním majetkem a nalézt konsensuální řešení jako dlouhodobou a předvídatelnou koncepci při jeho správě.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů