Čtvrtek, 28. března 2024

Lesy ČR nabízejí po povodních pomoc: Metr krychlový dřeva za korunu

Lesy ČR nabízejí po povodních pomoc: Metr krychlový dřeva za korunu

Vytěžení dřeva za symbolickou cenu si ale lidé budou muset zajistit sami.

Lidé postižení letošními povodněmi budou moci získat stavební dřevo od státního podniku Lesy České republiky (LČR) za symbolickou jednu korunu za metr krychlový. Vytěžení dřeva v lese si však budou muset udělat či zajistit sami. Vyplývá to ze zpřesněných podmínek pomoci povodněmi postiženým oblastem, které v úterý LČR zveřejnily.

Již pokácenou kulatinu si budou moci stavebníci či jimi najaté stavební firmy odvézt přímo z lesa za režijní cenu 440 korun za metr krychlový. To je přibližně třetina běžné tržní ceny kulatiny. Na stavbu celodřevěného srubového domu bude moci stavebník od LČR získat až 100 metrů krychlových dřeva, na montovanou dřevěnou stavbu 70 krychlových metrů a na vybudování nového krovu 15 krychlových metrů.

Podmínkou získání dřeva bude platný demoliční výměr a stavební povolení na novou stavbu. Dřevo za výhodnější cenu budou moci získat i povodněmi zasažené obce, například na výstavbu mostků a dalších dřevěných staveb. O projektech obcí budou LČR jednat individuálně. 

Žádosti do konce roku 2009 

Nabídku a odběr dřeva budou organizovat krajská ředitelství a příslušné lesní správy LČR v postižených oblastech. Obecním či městským úřadům předají zástupci LČR formuláře žádosti o výpomoc, které mohou občané vyplnit a podat do konce roku 2009. Možnost realizace výpomoci potrvá do 31. prosince 2010.

Obdobnou pomoc lidem postiženým záplavami nabízely LČR i po záplavách v letech 1997, 1998 a 2002. Například po povodních v roce 2002 stavebníci ze zvýhodněného dřeva postavili 65 celodřevěných domů, dalších zhruba 150 osob dřevo použilo na krovy nových domů. Po povodních v letech 1997 a 1998 nabídku využilo asi 85 lidí, přičemž drtivá většina z nich si dřevo vzala na stavbu krovů.

LČR patří asi polovina lesů v zemi. Loni podnik vytvořil při výnosech téměř 11 miliard korun čistý zisk 461 milionů korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů