Pátek, 19. dubna 2024

Ministr uklidňuje starosty ze Šumavy. Nabízí jim peníze

Ministr uklidňuje starosty ze Šumavy. Nabízí jim peníze

Ministr Miko "žehlí" spory na Šumavě. Nabídl starostům peníze. Chce také zmrazit rozšiřování bezzásahových zón.

Kůrovcová válka na Šumavě má další dějství. Ministerstvo životního prostředí ustupuje ze svého tvrdého postoje a nabízí obcím výhody. Chce jim dávat finanční bonusy ke státním i evropským dotacím. To vše pár týdnů poté, co začala policie prošetřovat, jaké škody udělal na Šumavě kůrovec a kdo je za to zodpovědný.

Plán nazval ministr Ladislav Miko "Vize Šumava 2020" a představil ho starostům. Největším tahákem je bonifikace při žádostech o státní i evropské dotace. V praxi by to znamenalo, že vesnice na území parku dostanou větší díl státních peněz než ostatní obce, pokud se rozhodnou například opravit školu.

Příroda jako handicap

Miko se pro zvýhodňování obcí rozhodl proto, že pro ně na území parku platí přísnější pravidla kvůli ochraně okolní přírody. "Zvýhodnění by bylo vedeno dvěma směry. Buď by obce dostaly při hodnocení projektů více bodů, nebo vyšší spoluúčast ze státního rozpočtu," tlumočil mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Konkrétní být ale nechtěl. Čeká, než se na detailech dohodnou ministr a starostové.

V Mikově plánu bude hrát velkou roli ministerstvo financí. Dosud ale s šéfem finančního resortu Eduardem Janotou nejednal. A vymoci pro Šumavu peníze při rekordním schodku státního rozpočtu nebude jednoduché. "Musíme počkat, až k nám návrh dorazí," řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Žaloby ve vzduchu

Ministerstvo životního prostředí má nyní svůj důvod, proč obce uklidňovat - starostové si stěžují, že jim kůrovec z parku ničí lesy. A hra se přiostřuje. Policie se již nyní zabývá žalobou, kterou podal v souvislosti s řáděním kůrovce bývalý ředitel Vojenských lesů Ivo Vicena. Podle znaleckého posudku, který má policie k dispozici, vznikla regionu škoda 33 miliard korun.

Předseda Správní rady NP Šumava Jan Stráský předpokládá, že další žaloby budou po této průlomové přibývat. A starostové Modravy, Hartmanic či Srní si už v minulosti u soudu stěžovali, že se nemohou kvůli hospodaření parku řádně starat o svůj les.

Tehdy byl jejich terčem Martin Bursík. Po setkání s Mikem už obce tak ostrý tón nevolí. Odmítají ale, že by se nechaly od ministerstva uplatit, aby zmírnily svoji nespokojenost. "Tu finanční nabídku ze strany ministerstva nebereme jako úplatek. Je to vyvážení negativ, která nám vznikají kvůli tomu, že jsme na území parku," řekl místopředseda Svazu obcí NP Šumava Jiří Fastner.

Miko se chce dohodnout se starosty i na vytváření nových pracovních míst. Nabízí také garanci, že 10 let nerozšíří zóny, kde nesmějí probíhat žádné zásahy proti kůrovci a poté je ze současných 21 procent rozšíří jen o 9 procent.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů