Čtvrtek, 25. dubna 2024

Holding Less koupil německého konkurenta

Holding Less koupil německého konkurenta

Největší český zpracovatel dřeva zaplatil za firmu HWH podle odhadů stovky milionů korun.

Holding Less koupil německou firmu Holzwerk Hemau (HWH). Stal se tak největším výrobcem lepených truhlářských polotovarů pro výrobu dřevěných oken v Evropě. Roční obrat spojeného podniku v oblasti lepených okenních hranolů se odhaduje na 750 milionů korun. Výrobky budou určeny především pro německý, švýcarský, slovenský, skandinávský a tuzemský trh.

"Vnímáme tuto akvizici jako dosud nejefektivnější zhodnocení tuzemského dřeva. A určitě nás těší pozice lídra v tomto oboru v Evropě," uvedl předseda představenstva Holdingu Less Jan Mičánek.

Hodnotu kontraktu strany nesdělily. Cena, za kterou Holding Less německou společnost HWH koupil, se ale pohybuje v řádech stamilionů korun.

HWH je jedním z vedoucích obchodníků v sektoru lepených dřevěných výrobků na evropském trhu.

Strategickým záměrem obou společností je společný postup na evropském trhu lepených okenních hranolů, rozšíření sortimentu nabízených výrobků, a tím posílení současné pozice na trhu. Závody na zpracování dřeva v německém Hemau a v Klášterci nad Orlicí mají dohromady měsíční produkční kapacitu zhruba 4000 metrů krychlových lepených výrobků. HWH zpracovává především borové dřevo, Less se zabývá výrobou smrkových masivních a takzvaných cinkovaných hranolů. Spojení obou závodů na zpracování dřeva bude mít podle Mičánka také významné synergické efekty, které vylepší strukturu nákladů a výrazně rozšíří spektrum služeb pro zákazníky.

Holding Less je největším tuzemským zpracovatelem dřeva. Zaměstnává 1400 pracovníků a jeho roční obrat je zhruba čtyři miliardy korun. Firmy skupiny Less se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti. Společnost obchoduje s více než 20 zeměmi.

Holding Less má nejnovější technologie na zpracování dřeva v Česku, a to v novém závodě v Čáslavi, který vybudoval za 1,8 miliardy korun. Jde o nejvyšší tuzemskou investici v oboru. Roční zpracovatelská kapacita závodu je 260 000 metrů krychlových dřeva. Pila pracuje na principu bezodpadového využití dřeva. Její součástí je i kogenerační jednotka vyrábějící elektřinu a teplo z odpadů biomasy.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů