Pátek, 29. března 2024

Myslivců ubývá, mladé Italy lov netáhne

Myslivců ubývá, mladé Italy lov netáhne

Odpůrci myslivců se radují: pokud bude pokračovat současný trend, stanou se myslivci v Itálii ohroženým druhem. V roce 1985 jich bylo v zemi 1,5 milionu a nyní podle nových čísel jen polovina, něco přes 750 tisíc. Věk nimrodů se pohybuje okolo 70 let.

Mladé Italy střílení zvěře příliš netáhne. Jsou stále více ovlivněni ekologickými skupinami, stále více se zajímají o problémy životního prostředí.

Hospodářský rozvoj navíc přinesl intenzivní zástavbu, a tak pouze některé oblasti, například Toskánsko, jsou ještě vhodné pro lov.

Přesto jsou ale ekologičtí aktivisté přesvědčeni, že myslivci požívají stále příliš výhod. Například stále platí předpis z druhé světové války, který dává myslivcům právo volně procházet zemědělskými pozemky. Vydala ho kdysi Mussoliniho fašistická vláda.

Přes veškerou snahu zemědělců předpis doposud zůstal. Mimo to je známo, že v jižní Itálii myslivci střílejí na stěhovavé ptáky, kteří migrují ze severní Evropy. Zvláště v jižní Itálii se někdy uměle posune začátek lovecké sezony na 1. září, právě na dobu, kdy přelétá největší počet ptactva.

Politici ale přestávají být myslivcům nakloněni: nevraživost vůči jejich puškám je jednou z mála věcí, na nichž se shodne italská levice i pravice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů