Sobota, 20. dubna 2024

Lesy ČR: Nabízíme pomoc, prodáme levnější dřevo obětem povodní

Lesy ČR: Nabízíme pomoc, prodáme levnější dřevo obětem povodní

Zabezpečovací práce na vodních tocích a majetku ve správě LČR pokračují.

V okamžik, kdy části republiky sužují povodně a mnoho lidí tak znovu prožívá stresové okamžiky, přichází státní podnik Lesy ČR s nabídkou výrazné a účinné pomoci rodinám a jedincům, které povodeň připraví o střechu nad hlavou.

"Nechceme zbytečně otálet a čekat. Lesy ČR cítí povinnost vyslat lidem postiženými povodní signál, že při řešení následků katastrofy nezůstanou sami. Lesy ČR poskytnou a dodají potřebným lidem dřevo na výstavbu rodinného domu nebo bytové jednotky a to za výrazně zvýhodněných finančních podmínek," prohlásil generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Vedení Lesů ČR již vydalo příslušné interní pokyny všem organizačním jednotkám, které se nacházejí v povodněmi postižených oblastech. Úkolem příslušných pracovníků je připravit seznam všech obcí, které současná povodeň postihla. Pracovníci podniku následně osobně navštíví starosty postižených obcí, kde jim předají podrobné informace o nabídce Lesů ČR povodní postiženým lidem a požádají je o předání informace svým občanům.

Lesy ČR o zvoleném postupu informovaly zakladatele podniku - Ministerstvo zemědělství.

Lesy ČR chtějí nabídnout za režijní cenu 440 korun za m 3 (včetně DPH) buď 100 m 3 materiálu na celodřevěný dům, nebo 70 m 3 dřeva na montovanou stavbu, popřípadě 15 m 3 na vybudování nového krovu nebo formou samovýroby za cenu 1,- Kč za m 3 (včetně DPH) surového dříví. Po povodních v loňském roce takto vzniklo 44 bytových jednotek.

Příjemcem výpomoci mohou být občané, jejichž trvalé obydlí současné záplavy poničily tak, že jim úřady vystavily rozhodnutí o odstranění stavby. Obce silně poničené záplavami mohou navíc získat pomoc ve formě levného stavebního dřeva například na výstavbu mostků a dalších dřevěných staveb.

Podrobné informace o pomoci lze získat na internetových stránkách Lesů ČR (http://www.lesycr.cz, v sekci Turisté a přátelé přírody; přímý proklik: www.lesycr.cz (https://www.lesycr.cz/cs/turiste-a-pratele-prirody/aktualni-informace-pro-vas/aktuality.ep/603_3099-vypomoc-lcr--s.-p.-obyvatelstvu-v-oblastech-postizenych-povodnemi/1/ ) .

Informace občané získají také na obecních úřadech povodní postižených obcí.

Zabezpečovací práce na malých vodních tocích a majetku ve správě LČR pokračují

Lesy ČR jako správce drobných vodních toků a lesních porostů i nadále pokračují v provádění zabezpečovacích prací v postižených územích Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Jde zejména o odstraňování zátarasů v korytech toků, zprůtočňování kritických profilů propustků, mostů za účelem obnovení původní kapacity koryt toků. V návaznosti je zajišťováno křížení koryt s inženýrskými sítěmi tak, aby nedošlo k výpadkům dodávek energií a vody.

Současně dochází ke zpřístupnění zasažených území a zprůjezdnění lesní dopravní sítě.

Lesy ČR již započaly se sumarizací a postupným vyčíslováním povodňových škod. V oblastech, které jsou k dnešnímu dni stále nepřístupné, se čeká na opadnutí vody tak, aby mohly být neprodleně zabezpečovací práce zahájeny.

Prvořadým úkolem jsou zabezpečující práce za účelem ochrany osob a majetku. Lesy ČR si uvědomují vážnost a naléhavost vzniklé situace, a proto se v rámci svých možností snaží všemožně poskytnout potřebnou pomoc postiženým oblastem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů