Pátek, 29. března 2024

Hnutí DUHA žádá zachovat veřejné lesy

Hnutí DUHA žádá zachovat veřejné lesy

Hnutí DUHA žádá, aby státní lesy zůstaly ve veřejném vlastnictví, protože tak mohou lépe sloužit jako součást krajiny, zdroj vody a čistého vzduchu nebo místo pro výlety. Ekologická organizace to dnes řekla v reakci na vyjádření ministra zemědělství Ivana Fuksy v tisku.

Ministr dnes v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že se stát "určitě nechce zbavit majority (v Lesích ČR), ale po jejich přeměně na akciovou společnost se dá o prodeji části akcií přes burzu uvažovat".

Hnutí DUHA ale připomíná, že státní lesy nejsou pouze dodavatelem dřeva na prodej. Pro společnost hrají daleko důležitější roli coby místo k výletům, ochrana proti povodním nebo domov vzácných zvířat a rostlin. Stát se může rozhodnout, že zadá Lesům ČR, aby na svých pozemcích daly přednost těmto službám i za cenu, že o něco klesnou zisky z těžby. Ovšem akciové společnosti by vyžadovali nákladné finanční kompenzace. Privatizace by tak byla důležitou překážkou ozdravění českých lesů.

Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy v Hnutí DUHA, řekl:
"Klasické poučky z běžné debaty o státním podnikání a privatizaci tady neplatí. Lesy ČR totiž nejsou pouze firmou na výrobu dřeva. V prvé řadě spravují veřejné lesy. Stát může na svých pozemcích dávat přednost veřejným službám - příjemnému místu pro výlety, ochraně proti povodním, domovu pro divoká zvířata a rostliny - i za cenu nižších zisků z těžby. Ale soukromým vlastníkům to může pouze nařídit pouze v omezené míře a ti za to budou chtít tučné kompenzace. Privatizace by tak byla účinnou překážkou ozdravování lesů a lepšímu plnění veřejných služeb. Navrhovat rozprodej lesů v době, kdy stát není schopen zajistit dostatečné plnění veřejných služeb ani u stávajících soukromých vlastníků, je úplný nesmysl."


Kontakt:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 728 777 075, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů