Čtvrtek, 18. dubna 2024

Soud v Kladně uložil myslivcům za údajné pytláctví podmínky

Soud v Kladně uložil myslivcům za údajné pytláctví podmínky

Soud v Kladně dnes uložil podmíněné tresty dvěma myslivcům, kteří údajně zabíjeli a přechovávali chráněné živočichy. Obžalovaný Tomáš Jelen, jenž byl uznán vinným z trestných činů nedovoleného nakládání s chráněnými živočichy a nedovoleného ozbrojování, dostal půlroční trest s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Josef Macák, který se podle soudu navíc dopustil trestného činu pytláctví, inkasoval trest v délce trvání 16 měsíců s podmíněným odkladem na 2,5 roku.

Mužům ze Slánska původně hrozily až tři roky vězení. Podle soudce Ladislava Koudelky je podmíněný trest dostatečný. "Myslím si, že trest je přiměřený. Vyjadřuje rozsah trestné činnosti, které se dopustili," řekl Koudelka. Myslivci podle Koudelky také přišli o legálně držené zbraně, sbírku preparovaných zvířat a nesmějí v myslivosti až čtyři roky působit.

Státní zástupkyně Nina Brozová byla s verdiktem soudu spokojena. Podle státní zástupkyně se jednalo o ojedinělý případ v historii českého soudnictví kvůli rozsahu trestné činnosti. Policisté u myslivců celkem objevili 110 preparátů vzácných živočichů, především ptáků. Jejich cena podle Brozové přesahuje 200.000 korun. "Mezi nejvzácnější exponáty patří třeba moták lužní nebo čírka modrá, o nichž se i preparátor vyjádřil, že je v životě neviděl. Finanční hodnota ovšem neodpovídá faktické hodnotě poškození životního prostředí," dodala Brozová.

O vinně podle soudce rozhodly výsledky domovní prohlídky a výpovědi odborníků. "Dále obžalované usvědčily protokoly o záznamu odposlechu, kde se vyjadřovali k tomu, jak lze jednotlivá zvířata usmrtit," dodal Koudelka. Podle Brozové byly odposlechy o zabíjení živočichů úděsné. "O zabíjení se bavili dost vesele. Mají z toho v podstatě legraci. Bavili se v nich, jak mají zvířata zabít, aby je pak mohli co nejlépe vypreparovat," uvedla Brozová.

Josef Macák po skončení hlavního líčení novinářům řekl, že je chyba v legislativě. "Několik tisíc myslivců může být obžalováno, jelikož mají doma preparáty také," prohlásil Macák. Novinářům dále řekl, že žádné živočichy nestřílel, pouze je 40 let sbíral. O případném odvolání proti verdiktu soudu se prý rozhodne až po poradě s advokátem.

Rozsudek zatím není pravomocný. Teprve po definitivním ukončení případu se podle Koudelky rozhodne o tom, co bude s unikátní sbírkou zvířat dál. Policisté při domovní prohlídce zabavili například krahujce obecné, jestřáby lesní, sovy pálené, výry velké, motáky pochopy, ledňáčky, veverky obecné nebo vydry říční. "Až rozsudek nabude právní moci, vlastníkem se stane stát. O osudu sbírky rozhodnou příslušné orgány. Obvykle to bývá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových," vysvětlil soudce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů