Pátek, 19. dubna 2024

Lesnické firmy si stěžují na tendr Lesů ČR u ministra

Lesnické firmy si stěžují na tendr Lesů ČR u ministra

Některé nabídky podané v tendru státního podniku Lesy České republiky na lesní práce a těžbu dřeva jsou podle České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) úmyslně cenově podhodnoceny. Asociace proto včera v dopise vyzvala ministra zemědělství Ivana Fuksu a generálního ředitele Lesů České republiky Svatopluka Sýkoru ke zrušení podezřelých částí veřejné zakázky a úpravě zadávacích podmínek tak, aby do budoucna zabránily podobným spekulacím.

Z dosud publikovaných údajů je totiž prý zcela zřejmé, že část nabídek je ryze spekulativních a má umožnit následnou manipulaci s výsledky. Nelze totiž vyloučit, že některé firmy se s dalšími subjekty dopředu dohodly, že po svém vítězství díky nízké ceně ze soutěže odstoupí. Za to budou od společností, kterým vítězství přenechají, požadovat určitou kompenzaci. Asociace proto žádá zadavatele, aby ve všech případech, kde skutečný vítěz nepodepíše následně s Lesy smlouvu, takovou zakázku zrušil a vypsal ji znovu. Celková hodnota zakázky, která se vypisuje na jeden rok, je zhruba 2,44 miliardy korun.

Šéfem ČALPH je František Dejnožka, který řídí Hradeckou lesní a dřevařskou společnost (HLDS). Ta vede s Lesy ostrý spor, protože Lesy neobnovily HLDS tříletou smlouvu na prodej státního dřeva.

"Ministr Ivan Fuksa požádá Lesy ČR o vyjádření k těmto podezřením ze strany některých firem účastnících se jednoročních tendrů," řekla v reakci na dopis mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Jednoroční tendr je jakýmsi nouzovým řešením a má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, totiž Lesy ČR zrušily v polovině letošního května.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů