Středa, 24. dubna 2024

Miliardy z českých lesů vytěží hlavně velké firmy

Kritizovanou strategii ministra zemědělství na hospodaření ve státních lesích nechala vláda projít.

Miliardy z českých lesů vytěží hlavně velké firmy

Ministr zemědělství zaznamenal své první vítězství. Takzvaná Dřevěná kniha Ivana Fuksy (ODS) včera večer dostala od vlády zelenou. Koncepce miliardových zakázek na těžbu a prodej dřeva zejména pro velké firmy, proti které brojila řada odpůrců, během včerejška ztratila toho nejvýznamnějšího: šéfa druhé nejsilnější koaliční strany Karla Schwarzenberga. Vláda Dřevěnou knihu sice neschválila, ale ani neodmítla - materiál ministra zemědělství vzala na vědomí.

Fuksova koncepce počítá s tím, že by se ve státních lesích mělo od roku 2012 těžit podle tzv. komplexních zakázek, jejichž celková hodnota dosáhne desítek miliard korun. Vítězové tendrů by pak dřevo vysazovali, těžili i prodávali. Pouze menší část dřeva by nabídli skrze veřejné trhy. Tento způsob hospodaření kritizují zástupci opozice, ekologických hnutí i některé menší dřevařské firmy. Podle nich Fuksův návrh zvýhodňuje velké těžařské firmy, protože ty menší na zakázky tak velkého rozsahu nedosáhnou. "Deset procent těžby bude výslovně určeno pro malé subjekty. I malí zpracovatelé dřeva budou mít možnost nakupovat dřevo," oponuje ministr Fuksa.

Podle kritiků bude stát tratit i na tom, že prodej dřeva přenechá těžařům, místo aby ho prodal sám. K tomuto závěru došel už v roce 2004 i Nejvyšší kontrolní úřad.

Podobně argumentoval i ministr zahraničí Schwarzenberg. Několikrát zdůraznil, že jako majitel rozsáhlých lesů by takový způsob prodeje na svém majetku nikdy nedovolil. Včera předseda TOP 09 ze svého stanoviska vycouval. "Asi to projde. Celý systém obhospodařovávání Lesů ČR považuji i nadále za mylný, ale ten mnoho let zavedený systém nejde proměnit přes noc," zdůvodnil Schwarzenberg HN svůj obrat.

AUTOR: Jakub Kalenský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů