Středa, 24. dubna 2024

Neznámý vandal pokácel v CHKO Broumovsko stovky stromů

Neznámý vandal začátkem února pokácel u Zdoňovského rybníka v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko na Náchodsku téměř 400 stromů. Z nich více než čtvrtina měla obvod kmene větší než 80 centimetrů. Většina stromů byla zdravých do 40 let stáří. Případem se zabývá policie.

Neznámý vandal pokácel v CHKO Broumovsko stovky stromů

Podle ochranářů jde o nejhorší případ nelegálního kácení v chráněném území za celou dvacetiletou historii CHKO Broumovsko. Padlé stromy tvořily břehový porost na hrázi, část také rostla v bažinaté nivě potoka u nátoku do rybníka. Pokáceny byly břízy, vrby, osiky, několik mladších olší a borovic. Ze všech dřevin u rybníka zůstala sotva polovina.

Styl kácení podle ochranářů naznačuje, že vandal hodně spěchal. "Jen tak mohla na místě zůstat taková spoušť. Přes sebe popadané neodvětvené stromy, pařezy vysoké přes jeden metr, ležící stromy na zmrzlé hladině rybníka," uvedl Petr Kuna ze správy CHKO Broumovsko.

Pokácené stromy již uklidila lesnická firma. Několikatýdenní prodleva mezi pokácením a uklizením stromů podle Kuny sloužila ochranářům jako léčka na pachatele. Čekali, zda se někdo na místě objeví a začne pokácené stromy zpracovávat. To se ale nestalo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů