Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR loni registrovaly 830 černých skládek, meziročně méně

Lesy ČR loni registrovaly 830 černých skládek, meziročně méně

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v roce 2010 registroval na svých pozemcích celkem 830 černých skládek, které zabíraly celkovou plochu téměř 5,4 hektaru. ČTK o tom dnes informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. V roce 2009 lesníci evidovali zhruba tisícovku skládek, jejich plocha činila téměř devět hektarů.

Náklady na likvidaci nelegálních skládek přesahují milion korun, tato částka se však podle Boublíka ještě zvýší, protože úklid některých stále pokračuje. V roce 2009 podnik za likvidaci skládek zaplatil 2,6 milionu korun. "Pohled na znečištěné lesní plochy je opravdu smutný. Je neuvěřitelné, jak stále poměrně velkému množství lidí je stav našich lesů a přírody lhostejný," uvedl vedoucí odboru majetku a investic Lesů ČR Jaroslav Zezula.

Podle lesníků počet černých skládek meziročně klesl, zkušenosti však ukazují, že výskyt skládek v jednotlivých letech kolísá. "Mírně pozitivně můžeme za loňský rok hodnotit snad jen skutečnost, že se na skládkách neobjevoval nebezpečný odpad, v naprosté většině šlo o odpad komunální. Je zvláštní, že lidé odpad v lesích, hlavně podél silnic a cest, zanechávají i za stavu, kdy se neustále rozrůstá síť sběrných dvorů, kam je možné bezplatně ukládat veškerý odpad," uvedl Zezula.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku. Podnik ročně vytěží v průměru sedm až osm milionů metru krychlových dřeva, což je asi polovina těžby dřeva v zemi. Lesy ČR měly za loňský rok rekordní zisk před zdaněním, auditem a opravnými položkami 3,07 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů