Pátek, 26. dubna 2024

Babiš na lesním lovu

Majitel Agrofertu po skupině Wotan převezme firmu Forest Gamp. Krouží i o kolem družstva v Lukavci.

Babiš na lesním lovu

Pro Andreje Babiše jsou české zemědělské lány a pastviny již malé. Majitel agrochemického impéria Agrofert se zřejmě rozhodl, že teď ovládne i lesy. Nedávnou koupí lesnické části holdingu Wotan, o níž coby o zamýšlené transakci informoval týdeník Ekonom jako první (viz Ekonom č.10/2011), Babišova cesta do dřevozpracujícího sektoru teprve začíná.

>>Lesnictví je v Česku trochu zvláštní byznys,<< říká miliardář v narážce na sérii afér dominantní státní firmy Lesy ČR, která soukromým podnikům rozdává zakázky. Ale do temných zákoutí tuzemského dřevařství se přesto vydává s jasnou perspektivou.

Navíc si může na cestu >>přisvítit<< tím, že svůj akviziční záměr spojuje i s produkcí biomasy pro energetické využití.

Schůzky s Mičánkem

Kdo agrochemického byznysmena zná, ví, že odmítá hrát na trhu druhé housle. Ve všem, co dělá, chce být Babiš jedničkou a zároveň se snaží ovládnout výrobní vertikály. V zemědělství na něj narážíme od vidlí po vidličku, v lesnictví ho můžeme očekávat od pařezu po židličku.

Wotan, dvojka na trhu těžebních a pěstebních prací, pro něho bude určitě málo. Byť nic nebrání tomu, aby firma s těžištěm v jižních Čechách, dále rostla.

>>Zatím se tenhle byznys učím. Ale určitě máme v hledáčku další firmy,<< potvrdil podnikatel týdeníku Ekonom, i když konkrétní podniky neuvedl.

Lze ale spekulovat, že dříve či později projeví zájem i o holding Less, jedničku na trhu, který ovládá podnikatel Jan Mičánek.

Ten sice popírá, že by měl v úmyslu svoji firmu někomu prodat, ale vůči Babišovým aktivitám je dnes až nápadně smířlivý a vstřícný.

>>Jako občané se z toho můžeme radovat, že tady takto někdo takový investuje. Je to i velmi dobrá zpráva pro všechny vlastníky lesů,<< vysoce hodnotí Mičánek lesní investice Agrofertu.

Není to přitom tak dávno, co v rozhovoru pro týdeník Ekonom na adresu majitele Agrofertu pronesl daleko méně přátelská slova.

>>Velmi si vyprošuji, abyste mě srovnávali s nějakým Babišem,<< důrazně loni v červenci Mičánek odmítl, že by v byznysu vyznával podobné principy (viz Ekonom č. 30/2010).

I Babiš je dnes ovšem k Mičánkovi velmi vstřícný, a dokonce nepopírá vzájemné schůzky.

>>Mičánek je nejlepší dřevař u nás, vybudoval nejlepší firmu. Uvidíme, jak nakonec ten proces koncentrace firem v oboru dopadne,<< říká.

Babiš vs. Komárek?

Mezi dřevaři a lesníky se stále hovoří i o chystané změně vlastníků u jihočeské firmy Lesy Hluboká nad Vltavou, za níž podle řady zdrojů nyní jako vlastník stojí advokát Vojtěch Slówik, někdejší parlamentní asistent sociálnědemokratického ministra zemědělství Jaroslava Palase.

V tomto případě se ale více než o Babišovi hovoří o možném vstupu byznysmena Karla Komárka (skupina KKCG), který údajně vůči Hluboké uplatňuje pohledávku. V zákulisí se hovoří o tom, že jde nejméně o 40 milionů korun.

Zástupci obou firem námluvy popírají, ovšem prokurista z Hluboké Miloš Balák nyní již možné vlastnické změny tak striktně nevyvrací. >>Zatím k žádné změně nedošlo. Pokud by došlo, budeme vás o tom informovat,<< říká.

Co se týče Babiše, našlápnuto na další akvizici má nyní ale především u firmy Forest Gamp se sídlem v Horce nad Sázavou. Jde o společnost založenou v roce 2007, obchodující s dřevní štěpkou, která papírově patří podnikatelům Bohuslavu Škorničkovi a Jiřímu Stříbrnému.

Jejich podíly jsou ovšem nyní podle údajů v obchodním rejstříku zastaveny ve prospěch firmy Agrofert.

V kuloárech se hovoří o tom, že Babiš už Forest Gamp fakticky vlastní. Podnikatel Škornička to v minulých týdnech odmítal, prý je Agrofert pouze jejich strategickým partnerem, s nímž spolupracují.

Když si týdeník Ekonom se Škorničkou domlouval schůzku, zpočátku ochotně souhlasil, posléze se ale zcela odmlčel a přestal komunikovat, což značí, že se ve firmě něco děje.

Babiš to potvrzuje. >>Půjčili jsme Forest Gampu peníze, máme opci na vstup do firmy. Když vše dobře půjde, skutečně ji koupíme a začleníme pod skupinu Wotan,<< plánuje.

Už dnes přitom využívá synergie dřevěné štěpky z Forest Gampu a rostlinného odpadu ze svých obilnářských firem pro výrobu peletek. Koupě Wotanu znamená další přísun štěpky a ještě výraznější angažmá Agrofertu v byznyse se zelenou energií. V této souvislosti je možné připomenout, že Babiš rozvíjí i bioplynové stanice a má výrobu bionafty ve firmě Preol.

Lukavec neznám

Mezi top manažery lesnických a dřevařských firem se hovoří též o tom, že lidé od Babiše v posledních týdnech krouží kolem Dřevozpracujícího družstva Lukavec z Pelhřimovska.

Jde o poměrně významného hráče v oblasti zpracování dřeva, výrobce řeziva a deskových materiálů, který i s dceřinými firmami dosahuje obratu kolem tří miliard korun.

Předseda družstva Pavel Kříž oťukávání s Agrofertem v zásadě nepopírá. >>A co si myslíte, že vám k tomu řeknu? Zatím je to velmi čerstvé, já bych se k tomu raději nevyjadřoval,<< reagoval předseda družstva na dotaz týdeníku Ekonom.

Jistou obtíž v tomto směru by mohl hrát fakt, že jde o podnik ve vlastnictví několika desítek družstevníků. Ovšem ani to by pro Babiše nemuselo být nepřekonatelnou překážkou.

Už v minulosti vykoupil takto řadu zemědělských >>kolchozů<<, když jejich spolumajitelům dal takové finanční nabídky, že je nebyli schopni odmítnout.

Babiš však zájem o Lukavec rezolutně popírá. >>Ani pořádně nevím, o koho jde,<< tvrdí.

Ale ještě v březnu pro týdeník Ekonom dementoval i svá jednání o koupi části Wotanu. Nyní už je jasné, jaká byla tehdy pravda.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR: Jiří Pšenička

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů