Čtvrtek, 28. března 2024

CO PAMATUJE STROM A LIDÉ ZAPOMNĚLI?

CO PAMATUJE STROM A LIDÉ ZAPOMNĚLI?

Rok 2011 byl vyhlášen Organizací spojených národů Mezinárodním rokem lesů s cílem zvýšit povědomí a posílit ochranu přírody, trvale udržitelné obhospodařování lesů a vývoj všech typů lesů k užitku současných i budoucích generací.

Národní zemědělské muzeum Praha zahájilo ve spolupráci se státním podnikem Lesy ČR koncem dubna tohoto roku v rámci Mezinárodního roku lesů zatím svůj nejrozsáhlejší výstavní projekt v prostorách svého muzea v Praze na Letné v historii.

Jeho základní částí je výstava "Co pamatuje strom a co lidé zapomněli", která je situována do velkého sálu v prvním patře muzea. Návštěvník prochází kmenem stotřicetiletého smrku, v němž se může v decentních sekvencích pohybovat na časové ose a seznamovat se s historií vybraných lesnických oborů. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout také kancelář fořta ze začátku 20. století nebo kancelář současného správce Lesů České republiky. V hlavním sále probíhají rovněž interaktivní doprovodné programy pro dětské i dospělé návštěvníky. Součástí projektu "Co pamatuje strom a co lidé zapomněli?" je také interaktivní venkovní expozice "O stromech a o lese" umístěná v revitalizovaném muzejním dvoře.

Na území ČR lesy pokrývají téměř celou jednu třetinu území. Z tohoto počtu spravují Lesy ČR kolem 50 % státních lesů. Lesy ČR se proto k Mezinárodnímu roku lesů hlásí. V průběhu celého roku státní podnik Lesy České republiky připravuje mnoho osvětových akcí pro širokou veřejnost o lese a lesnictví v podobě přednášek, besed, vycházek, ale především akcí typu "Den s LČR", které se budou konat v jednotlivých regionech ČR, a které budou tematicky zaměřeny na lesní hospodářství. O těchto akcích podnik veřejnost pravidelně informuje na svých internetových stránkách. Výstava "Co pamatuje strom a lidé zapomněli" v Národním zemědělském muzeu Praha přitom představuje ve spektru realizovaných akcí událost nejvýznamnější.

V nově otevřených prostorách muzea na prvním a třetím patře jsou instalovány další doprovodné výstavy, např. "Staletí mysliveckých a lesnických uniforem", největší sbírka historických i současných, českých i zahraničních mysliveckých a lesnických uniforem. Součástí této výstavy jsou i uniformy významných osobností a filmové a divadelní kostýmy lesních a lesnických postav. Jedna z dalších doprovodných výstav, "Vůně dýmu a jehličí", seznamuje návštěvníky s historií a


kouzlem lesních železnic. O práci českých lesníků v zahraničí vypovídá dokumentární výstava "Český les v poušti Negev (Izrael)". Tradici lesnického školství u nás přibližuje výstava "Střední lesnické školství v České republice".

Tento velký výstavní projekt je otevřen pro veřejnost od 29. dubna a potrvá až do 30. října 2011. Jeho součástí jsou rovněž další doprovodné akce - odborné semináře a přednášky v přednáškovém sále muzea a několik tematických Týdnů (dnů, víkendů) lesa s tématikou lesnictví a myslivosti pro odbornou i širokou veřejnost. Celý výstavní projekt probíhá v pražském sídle Národního zemědělského muzea na adrese Kostelní 44, Praha 7 - Letná.

Podrobný časový harmonogram projektu najdete na web stránkách Národního zemědělského muzea - www.nzm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů