Čtvrtek, 18. dubna 2024

Češi velkou převahou odmítají Fuksovy plány se státními lesy - nový průzkum

Češi velkou převahou odmítají Fuksovy  plány se státními lesy - nový průzkum

Pouhých 18 % lidí by souhlasilo s přeměnou státních Lesů ČR na akciovou společnost a prodejem zhruba pětiprocentního podílu na burze, o kterém uvažuje ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Vyplývá to z nezávislého výzkumu veřejného mínění, který udělala společnost Factum Invenio pro Hnutí DUHA [1]. Naopak třikrát více lidí (55 %) se zvažovaným projektem nesouhlasí [2].

Nové šetření také zjistilo, že v horkém sporu o obří tendry na péči o státní lesy a prodej dřeva veřejnost s velkou převahou podporuje ekologické organizace. K jejich názoru se kloní 64 % dotázaných. Ministra zemědělství, který výběrové řízení nechal vypsat, podporuje pouze 17 % [3].

Ministr Ivan Fuksa řekl, že o transformaci Lesů ČR na akciovou společnost a rozprodeji několikaprocentního podílu uvažuje coby o jedné ze dvou možností, jak se státním podnikem naložit [4]. Hnutí DUHA však namítá, že by se společnost takto ze správce krajiny proměnila v "lesní ČEZ": polostátní komerční firmu na pěstování a prodej dřeva.

Hnutí DUHA a protikorupční organizace Oživení spustily web Netunelujtelesy.cz, odkud už tisíce lidí napsaly předsedům vládních stran, aby učinili přítrž snahám proměnit veřejné lesy v pouhou továrnu na dřevo. Poukazují přitom na kontroverzní megatendry i na částečnou privatizaci.

Lesy ČR spravují více než šestinu české krajiny. Slouží jako místo k výletům - do státních lesů se každý víkend vydávají asi dva miliony lidí - a chrání města i obce před povodněmi.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Po mnohaměsíční diskusi ministr nedokázal o svých plánech přesvědčit ani pětinu Čechů a Češek. Ministr Fuksa svými nepopulárními a kontroverzními plány poškozuje vládu, koalici i ODS. Bez ohledu na názor veřejnosti i odborníků nechal vypsat kontroverzní megetanedr, kterým svěří práce v lese i veškeré dřevo státního podniku Lesy ČR do rukou několika největších těžařských firem."

"Lidé očividně chtějí státní lesy, které pečují o krajinu a slouží výletníkům, nikoli komerční podnik na pěstování a prodej dřeva. Jde o zdraví lesů, kam každý víkend chodí statisíce turistů."

"Velká převaha, s jakou lidé ve sporu o státní lesy důvěřují ekologickým organizacím, je pro nás zavazující. Na webu Netunelujtelesy.cz může každý napsat šéfům vládních stran, aby učinili přítrž snahám proměnit veřejné lesy v továrnu na dřevo."


Kontakty:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů