Čtvrtek, 28. března 2024

Aktivisté a dřevaři se na Modravě hledali

Aktivisté a dřevaři se na Modravě hledali

Hru na schovávanou připomíná situace na Ptačím potoku u Modravy, kde dřevorubci už sedmý den porážejí kůrovcem napadené stromy a ekologičtí aktivisté se stejnou dobu snaží jim v tom zabránit. Aktivisté tvrdí, že včera neobjevili v šesti těžebních lokalitách žádného dřevorubce a že nepadl ani jeden smrk. Správa parku ale naopak uvedla, že se podařilo pokácet asi 80 stromů. "V terénu je 62 blokádníků na dvou největších úsecích. V korunách jsou tři, další dva lidé se na dvou různých místech připoutali trubkou," zkonstatoval mluvčí aktivistů Vratislav Vozník. "Zajistili jsme sedm osob," uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová. "Zřejmě dnes ale nejde o konečný počet," dodala.


Blokádníci podle ní nedbají cedulí o zákazu vstupu na pracoviště ani pásky, kterou jsou místa označena, a ohrožují tak bezpečnost práce i své zdraví. "Zůstáváme. Právní důvod o nelegálnosti akce se nezměnil," potvrdil Vozník.

Místní vysadí stromky

To ale odmítá náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek. "Je to zcela legální, postupujeme podle zákona o ochraně přírody, konkrétně podle paragrafu 22, který říká, že se dřeviny kácet mohou po souhlasu a v rozsahu stanoveném orgánem ochrany přírody. Postupujeme v souladu s rozhodnutím z roku 2007, které nám udělilo ministerstvo životního prostředí," uvedl. "Povím vám, co plánujeme, až správa parku a dřevorubci ukončí akci na záchranu okolního lesa, vyrazíme do lesa na Ztraceném, každý si koupí stromek a vysadí ho tam pro záchranu ekosystému. Někdo jeden, někdo deset," dodal starosta Modravy Antonín Schubert. Za tato slova sklidil potlesk od starší ženy z Plzně, která vřele souhlasí s jeho názorem na aktivisty. "Mohli by být zažalovaní za maření úředního výkonu, ne?" dodala. "Nejhorší řešení je Duha, kdo tím prostorem projede, nemůže nezaplakat. Takový devast lesa a celé Šumavy jsem za třicet let nezažil," přidal svůj postoj k akci aktivistů Petr Musil z Horské Kvildy. Se složenýma rukama nesedí Šumavané ani nyní. "Máme několik hlídek lidí, kteří diskutují s aktivisty," uvedl starosta. Přes veškerou snahu bezkonfliktního postupu už ale došlo k prvnímu incidentu, při němž podle starosty létaly facky. "Nebyl jsem u toho, ale mám informace, že aktivisté naše lidi napadli," dodal. Nepotvrdila se informace, podle níž mělo dojít k propíchání pneumatik vozu aktivistů. "V tuto chvíli to nemohu potvrdit, nemám k tomu informaci," zkonstatoval Vozník. Připomněl ale incident z víkendu, kdy Jaromír Bláha z Hnutí Duha přišel zásahem zřejmě kamene neznámého útočníka o přední sklo u svého vozu a výfuk měl ucpaný montážní pěnou. Údajné upuštění brzdové kapaliny u dalšího vozu aktivistů mělo za následek problém s brzdami.

Aktivisté včera také měli první vážný střet s policií. Jedna žena, která se neoprávněně pohybovala ve vyhrazeném prostoru pro těžbu, napadla policistku, řekla ČTK policejní mluvčí Dana Ladmanová. Podle mluvčího blokády Vratislava Vozníka šlo ze strany aktivistky o neúmyslný fyzický kontakt. "Naše blokáda je mírumilovná," dodal. Podle něj policisté ženu násilně vynášeli mimo prostor těžby a aktivistka při tom prý nechtěně policistku kopla. "V podmínkách, kdy se musí přes padlé kmeny a zamokřená stanoviště, se to může stát," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů