Čtvrtek, 28. března 2024

Nešetrnou těžbou dřeva ohrozil vlastník lesy na Kokořínsku

Nešetrnou těžbou dřeva ohrozil vlastník lesy na Kokořínsku

Česká inspekce životního prostředí v Ústí n/Labem uložila vlastníkovi lesa ze Suchdola nad Lužnicí pokutu ve výši 1 500 000 Kč za závažné poškození lesa těžkou technikou v okolí obce Bylochov na Kokořínsku.

Na základě podnětu provedli inspektoři ochrany lesa v roce 2010 šetření v lokalitě Bylochov na Kokořínsku. Při šetření zjistili, že vlastník lesa nešetrnou těžbou dřeva poškodil půdní povrch v lese, rozjezdil původní i nově vybudované přibližovací linky a cesty v délce 2 km. Lesní cesty byly rozježděny až na šířku 4 metry a některé rýhy byly hluboké až 1m.

Vybudováním přibližovacích linek, údržbou a výstavbou lesní dopravní sítě vlastník lesa ohrozil stabilitu lesních porostů i poškozených stromů a přispěl ke zvýšení nebezpečí eroze v této lokalitě. Následkem větru a přívalových dešťů pak došlo k vývratům zbylých stromů v nejvíce proředěné části porostu, k masivní erozi a k narušení vodního režimu lokality.

Po zvážení všech okolností a faktů případu uložila ČIŽP vlastníkovi lesa pokutu ve výši 1 500 000 Kč, což je zatím nejvyšší pokuta v historii, kterou oddělení ochrany lesa ústeckého inspektorátu ČIŽP uložilo. Pokutovaný se proti rozhodnutí inspekce odvolal, ale MŽP v odvolacím řízení napadené rozhodnutí potvrdilo, takže v současné době je pravomocné.

"Inspekce dále zvažuje zahájení správního řízení o uložení opatření k nápravě, aby byl vlastník nucen důsledky své činnosti napravit alespoň v míře, která je ještě možná," dodává Ing. Jana Moravcová, ředitelka oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí n/Labem.

ul1.jpg

ul3.jpg

Ivana Awwadová, mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů