Pátek, 29. března 2024

Na lesním megatendru za osm miliard se chce podílet 56 firem

Lesy ČR shrnuly do jednoho tendru těžbu na dalších pět let, celkově se sešlo na 3000 nabídek.

Na lesním megatendru za osm miliard se chce podílet 56 firem

Obří zakázka na těžbu dřeva v českých lesích, kterou provázela v minulosti silná kritika, bude již brzny znát své vítěze. Do tendru Lesů ČR se včera přihlásilo 56 firem včetně největších hráčů na trhu Less & Forest a Wotan Forest

Odhadovaná hodnota megatendru je 7,6 miliardy korun. Částka, kterou ale nakonec Lesy ČR dostanou od odběratelů dřeva, by ale měla být o několik miliard korun vyšší. Tendr byl rozdělen na kontrakty v rámci 117 územních jednotek, firmy mohly své nabídky podat na libovolný počet z nich. Celkový počet nabídek tak může překročit 3000.

"Předpokládám, že k uzavírání smluv s vítězi by mohlo docházet od poloviny listopadu," uvedl pro ČTK mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Přehledy nabídek včetně nabízené ceny zveřejní firma během pěti dnů, při výběru se bude rozhodovat hlavně podle nabízené ceny.

Původní plán Lesů České republiky na spravování těžby v lesích byl přitom jiný, firma ho ale musela zrušit v květnu 2010. Obří tendr byl původně vypsán na 10 let a jeho hodnota byla odhadována na 16 miliard korun.

Zvedla se proti němu nicméně vlna kritiky ze strany ekologů, části politiků a některých lesnických firem. Příliš přísné kvalifikační podmínky omezující počet uchazečů se nelíbily ani antimonopolnímu úřadu. Tendr tak byl vypsán prozatímně jen na rok 2011.

I u něj se nicméně letos v létě objevily pochyby z ohledně spekulací a kartelů. Jak upozornila společnost Transparency International (TIC), smlouvy se státním podnikem podepsala jen jedna třetina vítězů jednotlivých zakázek. Další dvě třetiny byly podepsány firmami, které se umístily na druhých či třetích místech.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa se poté zavázal uzavírat smlouvy jen s vítězi jednotlivých zakázek a rušit ty části tendru, u kterých se objeví podezření z manipulací. Petr Nečas nicméně Fuksu v úterý z postu ministra zemědělství odvolal a objevily se tak spekulace o tom, zda to nesouvisí se středečním otevíráním obálek na lesnický megatendr.

Současný tendr na lesní práce a prodej dřeva vypsaly Lesy ČR letos v květnu - jde o práce během pěti let po roce 2012. Tendr sestává ze dvou kol.

Prvního kola se účastnilo 66 společností, které v něm musely prokázat splnění ekonomických a technických kritérií. Do druhého kola pak postoupilo 62 firem, z nichž ale šest své nabídky nepodalo.

Vítězné společnosti budou v rámci tendru provádět i pěstební práce a budou zajišťovat i prodej dřeva. Jako jedna z podmínek tendru byla stanovena také aukce či burza, do níž musí firmy umístit minimálně pětinu vytěženého dřeva.

Má se tak zamezit možnosti, že by se dřevo nedostalo i na menší zpracovatele.

Tendr na těžbu dřeva

7,6 mld.
je hodnota zakázky na těžbu dřeva po roce 2012.

117
na tolik územních jednotek byly rozděleny pozemky Lesů ČR. Firmy podávají své nabídky do každé jednotky zvlášť.

56
společností podalo ve druhém kole tendru své nabídky.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů