Čtvrtek, 28. března 2024

Také lesy ČR musí být certifikovány

Také lesy ČR musí být certifikovány

Ekologická certifikace lesů, jejíž zásady stanovují mezinárodní ujednání, je závazná i pro Českou republiku. Vzrůstá proto nutnost odborného proškolování pracovníků, organizací i firem v této oblasti.
Počátky úsilí o certifikaci lesů (neboli kontroly obhospodařování lesů) se ve světě objevují koncem osmdesátých let minulého století. V té době bylo cílem především zamezit devastačním těžbám tropických deštných pralesů. Přestože v lesích střední Evropy se hospodaří podle principů vyrovnanosti produkce dřevní hmoty více než dvě století, nelze ani u nás o přínosu certifikace lesů pro řešení tohoto závažného celosvětového problému pochybovat.
Navíc mnozí nadnárodní odběratelé a zpracovatelé dřevní suroviny odmítají necertifikované dříví a produkty z něj odebírat. V zahraničí se totiž už neuplatní produkty, které jsou z necertifikované dřevní hmoty vyrobeny. K tomuto kroku se rozhodli i čeští zpracovatelé dřeva a požadují od svých dodavatelů certifikovanou surovinu.
Ve světě se postupně vyvinuly různé certifikační systémy, které usilují o prosazení představ trvale udržitelného hospodaření v lesích. Patří k nim též ekologická certifikace FSC (Forest Stewardship Council), která představuje důvěryhodný systém lesní certifikace a certifikace spotřebitelského řetězce (C-o-C, Chain of Custody) s celosvětovou působností. Jejich smyslem je zaručit, že konečný výrobek pochází z lesů, uplatňujících ekologicky šetrné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření.
V praxi to znamená, že každý zpracovatel ve zpracovatelském řetězci - od lesa k zákazníkovi - musí získat tento prestižní a celosvětově platný certifikát. Udílí se na pět let a stává se pak podmínkou pro export na mnohé trhy zejména v západní a severní Evropě a v zámoří.
Podrobnější informace o tomto certifikačním procesu a s ní související problematice přinese odborný seminář, který se 30. března uskuteční v hotelu Barceló, Na Strži 32 v Praze 4. Pořádá ho certifikační společnost Bureau Veritas Czech Republic ve spolupráci s obalovou asociací SYBA a dalšími partnery. Zájemci o něj se mohou ještě přihlásil do 20.března na adrese společnosti - viz též www.bureauveritas.cz.
Seminář je určen pro všechny subjekty ve zpracovatelsko-spotřebitelském řetězci, od počáteční fáze prvovýroby ze dřeva, přes obchodníky se dřevem a dřevozpracující podniky až k prodejci finálního výrobku.
Kontakt:
Miroslava Jůnová
Marketing Manager
BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.
Telefon: +420 210 088 224

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů