Středa, 24. dubna 2024

Auta za miliony, dovolené v Jižní Americe, hazard s miliardami korun

NEJVYŠŠÍ KONTROLNÍ ÚŘAD PROVĚŘIL HOSPODAŘENÍ LESŮ ČR. INFORMACE Z DOSUD NEVEŘEJNÉ ČÁSTI ZPRÁVY KONTROLORŮ NABÍZEJÍ DETAILNÍ POHLED NA TO, JAK SE VE STÁTNÍ FIRMĚ PLÝTVALO PENĚZI

Auta za miliony, dovolené v Jižní Americe, hazard s miliardami korun

Sotva ředitel státních Lesů Svatopluk Sýkora nastoupil do funkce, nakoupil pro sebe a své zástupce sedm jiných nových vozů Audi. "Proč?" nechápali auditoři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V garážích podniku totiž stála nová auta.

Jiný příklad: nikomu nebylo divné, když si externí advokát naúčtoval za den práce 577 tisíc korun.

HN měly možnost seznámit se s kompletními, neveřejnými výsledky rok a půl trvající prověrky ve státním podniku, který spravuje polovinu lesů v zemi. Kontrola se zaměřila na hospodaření podniku v letech 2009 a 2010.

Pro vedení Lesů je tento materiál výbušnější než veřejné shrnutí, s nímž kontroloři vyšli v březnu. V rozšířené zprávě totiž dokládají další závažné chyby managementu - včetně všech podrobností, jakými jsou třeba konkrétní vysoké faktury za služby najatých právníků nebo nákladné služební cesty jednoho z členů vedení podniku.

Ředitel Sýkora se k novým zjištěním nevyjádřil, jen vzkázal, že podnik k auditu všechno řekl už dříve. Vláda zatím za Sýkorou stojí, výsledky kontroly teprve bude projednávat. Premiér Petr Nečas včera ve sněmovně jen prohlásil, že pokud se informace z auditu potvrdí, "nebude se vyhýbat ani personálním změnám". "Podle mě by vedení Lesů mělo okamžitě odejít," říká poslankyně Kateřina Klasnová z VV, která hospodaření Lesů dlouhodobě kritizuje.

1. Když schůze, tak v Imperialu

Ve veřejně přístupném závěru ze své prověrky kritizují kontroloři, že dozorčí rada Lesů zbytečně zasedala v hotelech - v roce 2009 a 2010 tak utratila zbytečně 359 tisíc.

V důvěrné zprávě šli auditoři ještě dál. Zjistili, že dozorčí rada si oblíbila hlavně pražský hotel Hilton, v němž například v únoru roku 2009 za dvouhodinový pronájem salonku a za občerstvení podnik zaplatil 36 tisíc. Cena se navíc odvíjela od počtu účastníků. A přestože se na schůzi sešlo 12 členů, Lesy zaplatily částku, jako by jich přišlo dvacet.

Jindy se zase radní sešli v Imperialu v Ostravě. Konferenční místnost, ubytování pro devět lidí, jídlo, snídaňové menu a parkování stály dohromady 85 tisíc. Jen jednou se rada sešla na ministerstvu zemědělství - a v kolonce nákladů se hned objevila nula. Stejně jako by se objevila v případě, že by se dozorčí rada sešla přímo v centrále Lesů. "V sídle státního podniku v Hradci Králové, jak předpokládá jednací řád dozorčí rady, se zasedání nekonalo v kontrolovaném období ani jednou," konstatovali kontroloři.

Šéfem dozorčí rady byl v tomto období Pavel Drobil (ODS), později ministr životního prostředí. Místo pro schůze prý ale ovlivnit nemohl. "To, kde zasedala dozorčí rada, bylo věcí vedení podniku, ne naší," řekl. Kontroloři ale ve svém závěru ocitovali pasáž z jednacího řádu, kde stojí: "Zasedání dozorčí rady se koná v sídle podniku, nestanoví-li předseda, případně zakladatel nebo generální ředitel jinak."

2. Nová Audi pro vyvolené šéfy

"Lesy ČR nehospodárně vynaložily finanční prostředky pro nákup pěti nových vozů Audi, které nepotřebovaly," shrnují pracovníci NKÚ, co zjistili, když procházeli velké nákupy na začátku roku 2009, tedy nedlouho po příchodu ředitele Svatopluka Sýkory. Lesy tehdy nakoupily bez otevřeného výběrového řízení šest automobilů Audi A4 a A6 za 5,3 milionu bez DPH a pak přidaly ještě jeden vůz Audi A8 za 1,6 milionu.

Za to, že Lesy rozdrobily zakázku, aby nemusely vypisovat soutěž, podnik dostal pokutu od antimonopolního úřadu. Přestože Lesy tvrdí, že při prvním nákupu netušily, že dostanou ještě výhodnou nabídku na nákup dalšího auta. Proto prý oba nákupy nespojily do jednoho.

Kontroloři NKÚ si ale nechali udělat přehled autoparku manažerů a ukázalo se, že pár měsíců před Audi si předchozí ředitel pořídil Škodu Superb za milion, která byla po odchodu šéfa volná. Mimo to mělo vedení k dispozici i dvě starší Audi. Tedy: Lesy nakoupily nové vozy Audi zbytečně. "Nákup nebyl nutný v takovém rozsahu," uzavřeli kontroloři.

3. Rizikově uložené miliardy

Lesy mají každý rok volné miliardy a musí je investovat do doby, než je budou zase při obchodech se dřívím potřebovat. Přizvaní experti z Deloitte Advisory už v roce 2009 kritizovali, že podnik moc často využívá banku J&T, kde měly Lesy v prosinci roku 2010 uložené dvě miliardy, tedy největší část svých volných peněz. Mít tolik peněz u jednoho správce bylo podle auditorů rizikové. Ani přes důrazné upozornění z ministerstva se déle než rok nic nezměnilo.

Lesy také nechávaly spravovat své peníze společnost Key Investments, proslulou z případu náhlého zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse i matky bývalého ministra Martina Kocourka. Key Investments, která kvůli porušení pravidel pro obchodování s cennými papíry dostala dvě pokuty, přitom pro Lesy nespravovala nijak složité portfolio - koupila pro ně jen jeden cenný papír. Kdyby si ho Lesy koupily samy, uzavřeli auditoři, mohly ušetřit. Lesy - i přes všechna varování - ukončily spolupráci s firmou až koncem roku 2010.

Key Investments také svěřily stamiliony některé pražské radnice, které za ně získaly neprodejné dluhopisy. Například Praha 10 podala žaloby, že ji firma připravila o desítky milionů.

4. Dovolená, nebo práce?

Další zjištění, které se nakonec nedostalo do zveřejněné zprávy NKÚ: obchodní ředitel Zdeněk Sýkora vyjel v únoru roku 2009 na služební cestu do Nikaraguy a Chile. Do interních podnikových dokumentů napsal, že cílem cesty bylo prověřit stav plantáže dřevin, kterou v Nikaragui vlastní firma, v níž mají Lesy poloviční podíl. V chilském národním parku Torres del Payne zase prověřoval, jak se daří obnovovat lesy zničené požárem, který založil neopatrný český turista.

Účty ale ukázaly, že ředitel odcestoval - a hned nastoupil na osmidenní dovolenou, kterou strávil ve Spojených státech. Až dalších deset dní strávil v Jižní Americe - s celkovými náklady na cestu 202 tisíc.

Rok nato ředitel odjel služebně za 117 tisíc do Nikaraguy, Kostariky a Argentiny. Sedmnáct dní znovu strávil na dovolené - v Kostarice - a jen pět dní věnoval práci v dalších zemích. Když se kontroloři ptali po účelu služební cesty, Lesy jim dokázaly dát jen zprávu z návštěvy Nikaraguy. S tím, že zápisy o cestě do Kostariky a Argentiny nemají. Našly je až později.

Do třetice ředitel dovolenkoval v roce 2010 čtrnáct dní opět v Kostarice a pak rovnou přiletěl - tentokrát už služebně - do Nikaraguy. Domů se ale vracel opět z Kostariky, navíc mu podnik uhradil i poplatek za výstup ze země a za přelety mezi Kostarikou a Nikaraguou. Celkem procestoval 88 tisíc.

Což kontrolory evidentně zarazilo a v jejich závěru je možné mezi řádky vyčíst podezření, jestli ředitel jen ve skutečnosti služebními cestami nemaskoval své soukromé výlety - skrytě financované z podnikových fondů.

Kontroloři také zpochybnili samotný účel takových služebních cest. Tedy obhlídku plantáží spřízněné firmy H.F.C. "Obchodní ředitel není a nebyl členem statutárních orgánů H.F.C.," upozorňují, proč nebyl podle nich důvod, aby zrovna tento šéf Nikaraguu navštívil. A dodávají: "Náklady související se služební cestou do Nikaraguy Lesy ČR nepřeúčtovaly společnosti H.F.C."

5. Právníci za 116 milionů

Státní lesy dlouho - i přes opakované žádosti HN - tajily, kolik utrácejí za služby najatých advokátů.

Nakonec Lesy čísla i po nátlaku bývalého ministra Ivana Fuksy (ODS) zveřejnily - jen advokátní kancelář Toman & Devátý v roce 2009 a 2010 dostala za své rady dohromady 217 milionů, nejvíc ze všech advokátních firem. Tuhle kancelář podnik využíval hlavně k vleklému sporu s dřevařskou společností CE Wood, v němž hrozila arbitráž o pět miliard.

Na výdaje za právníky se zaměřil i NKÚ - a jeho experty především zaujalo, jak neurčitě právníci vykazují, co pro Lesy dělali. A že se s tím lidé z Lesů spokojí.

Když totiž vzali kontroloři pod drobnohled jednotlivé faktury, odhalili, jak upozornila ČT, že někteří advokáti vykazovali, že denně nad konkrétním případem strávili 14 až 15 hodin. A protože odměna byla stanovena podle odpracované hodiny, například

5. března 2009 se tak vykázaných 14 hodin práce přetavilo na 112 tisíc korun. Dne 23. září pak jiný advokát vyfakturoval osmihodinovou konzultaci s kolegy. A 10. září - bez dalších podrobností - odměnu 577 tisíc. "Často se opakuje formulace jako kompletování a studium insolvenčního spisu nebo pouze práce na kauze - studium spisu - studium insolvenčního spisu a tak dále," poznamenali si kontroloři, jak nekonkrétně se advokáti rozepisovali na fakturách.

Ostatně, když se HN v minulosti podařilo podobné účetní doklady získat a ptaly se, jaká práce se podle nich odvedla, mluvčí Lesů odpovídali složitě a neurčitě: "Nemálo poskytnutých úkonů právních služeb mělo povahu dílčích právních analýz či mezitímních výstupů, jež napříč spektrem činností Lesů ČR slouží jako podklad pro interní, obchodní, ekonomická, strategická a jiná obdobná budoucí rozhodnutí." O svých službách nechtěl mluvit ani advokát Petr Toman. "Je to věc klienta, jestli informace poskytne. Já jsem vázán mlčenlivostí," prohlásil.

6. Ukradené iPhony a počítače

Strohá zpráva o jednom ukradeném počítači: zaměstnanec Lesů zašel do trafiky, notebook ale odložil u vchodu. Počítač samozřejmě zmizel. Lesy ale, jak zjistili kontroloři, když narazili na příslušné dokumenty, škodu nevymáhaly. "Ačkoli škoda byla zjevně způsobena nedbalostí," upozornili.

Když pak prošli účetní případy za rok 2009 a 2010, ukázalo se, že podnik se jen jednou snažil přimět zaměstnance, aby zaplatili.

Jinému pracovníku zase ukradli iPhone za 12 tisíc. I když to bylo ze soukromého auta, takzvaná škodní komise rozhodla, že škoda půjde za podnikem. Při inventuře se zase objevilo manko: zaměstnanec neodevzdal sedm mobilů Ericsson, pět paměťových karet a modem - vše za 71 tisíc. Opět škodu zaplatily Lesy.

Na druhou stranu, když šlo o krádeže dřeva, Lesy podle kontrolorů vymáhaly škodu vzorně: ve všech případech, které se auditorům dostaly do rukou.

7. Tajná smlouva za 1,4 milionu

Lesy mají ve svých archivech dva druhy smluv - jedny běžné, druhé přísně tajné. Mezi ty strategické, jak zní podle kontrolorů NKÚ správný termín, patří kromě kontraktů na stamilionové právní služby i smlouvy na propagaci a reklamu - v minulosti se za ně utrácely desítky milionů, často za projekty, u nichž bylo podezření, jestli nejde jen o účelové přelití peněz. Strategické smlouvy jsou uloženy odděleně od ostatních a každé nahlížení se musí zaznamenat.

Jednou z takových smluv byla třeba i smlouva z roku 2009 na mediální služby s firmou EK Media. S odměnou 1,9 milionu, podnik nakonec zaplatil jen 1,43 milionu. Kontroloři tuto smlouvu vypíchli zřejmě proto, že netušili, co je na ní strategického. Když pak chtěli vědět, jakou službu za své peníze Lesy dostaly, dostali jen neurčitou odpověď: všechny výstupy o tom, jak se prezentovat v médiích, či jestli novináři píší o podniku dobře nebo špatně, se prý odehrávaly ústně. Na papíře vznikla jen publikace se stručnými prezentacemi.

Kontrolory zaujaly v kolonkách určených na reklamu, do níž šlo v letech 2009 a 2010 dohromady 83 milionů, například podpora cimbálovky Jožky Šmukaře, který na svůj televizní pořad dostal 3,5 milionu, muzikál Baron Prášil za 2 miliony a muzikál Je třeba zabít Davida s podporou 1,5 milionu.

Kontroloři se pak jednoduše zeptali: Proč dáváte peníze na takové věci? Jakou to má souvislost s lesem a dřívím? Manažeři odpověděli, že podle interního programu podporují také "cíle veřejného zájmu". Když se ale pak kontroloři podívali, jaké cíle to byly dříve, na žádný muzikál nenarazili - jen na veřejné cyklotrasy, parkoviště, hubení škodlivých rostlin a úpravy břehů.

Lesy také mají samostatnou kapitolu na "osvětu". A přes ni financovaly například atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě, kterou pořádá firma sportovně-marketingového magnáta Miroslava Černoška (4 miliony). Nebo společnost Samastinor organizující vyhlášení nejlepšího českého lyžaře (6,8 milionu). Tak jako v mnoha dalších případech však kontroloři našli neúplné dokumenty. "Podrobnější vyúčtování za jednotlivé poskytnuté aktivity nebylo součástí faktury ani předloženého předávacího protokolu," napsali.


2 MILIARDY KORUN

měly Lesy v prosinci roku 2010 uložené v J&T Bance. Mít tolik peněz u jednoho správce bylo podle auditorů rizikové. Přes důrazné upozornění z ministerstva se déle než rok nic nezměnilo.


Lesy ČR v číslech

1,3 milionu hektarů
Státní podnik obhospodařuje více než polovinu z celkové plochy lesů v ČR.

5,3 miliardy korun
před zdaněním vydělaly loni Lesy ČR. Především z prodeje vytěženého dřeva.

13 miliard korun
z finančních přebytků mají nyní Lesy na účtech. NKÚ kritizuje hospodaření s těmito volnými penězi. Politici by alespoň část z nich chtěli využít jinde v rozpočtu.

Zisk před zdaněním

rok 2011 5,3 mld. Kč

rok 2010 3,1 mld. Kč

rok 2009 784 mil. Kč

rok 2008 707 mil. Kč

rok 2007 502 mil. Kč


Co říkají ti, kdo měli hlídat hospodaření Lesů

Z kompletních, neveřejných závěrů auditu hospodaření státního podniku Lesy ČR vyplývá mnoho závažných chyb managementu firmy. HN se ministrů, ředitelů a šéfů dozorčí rady ptaly, co dělali pro to, aby zabránili plýtvání v Lesích.


Ivan Fuksa
ministr zemědělství 2010 až 2011

Jako ministr jsem měl přehled o strategických věcech směřování podniku, nikoliv těch provozních. Ani nebylo mým úkolem do provozních věcí Lesů zasahovat. To jde plně za ředitelem a jeho manažery.


Pavel Drobil
předseda dozorčí rady Lesů ČR 2007 až 2010

Nechci se zbavovat odpovědnosti, ale pokud by mě NKÚ při tvorbě své zprávy kontaktoval, mohlo se předejít řadě nedorozumění. Ty, které se týkají přímo dozorčí rady, jsou podle mě neopodstatněné.


Pavel Blažek

předseda dozorčí rady Lesů ČR 2010

Byl jsem jen na jediném zasedání dozorčí rady. Opravdu jsem neměl možnost něco změnit.


Svatopluk Sýkora

ředitel Lesů ČR od roku 2009

Hovoří pouze přes tiskový odbor. Vysvětlení k závěrům auditu NKÚ vydal jeho podnik v březnu, nyní nechtěl ředitel nic dodat. Nikdo z politiků ho dosud nevyzval k odstoupení.


Petr Bendl

ministr zemědělství od roku 2011

Závěry auditu necháme přezkoumat právníky. Dříve než materiál projedná vláda, nebude z něj ministerstvo zemědělství médiím poskytovat informace.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů