Středa, 24. dubna 2024

Přišli o oboru a navrch zaplatili 21 milionů

Přišli o oboru a navrch zaplatili 21 milionů

Za výměnu největší obory v Česku podnik zaplatil vysoké daně. Audit NKÚ dokázal, že nešlo o výhodný obchod, jak Lesy ČR tvrdily.

Byl to mimořádně výhodný obchod, opakovali vždy manažeři Lesů ČR, když došlo na jeden z nejspornějších obchodů tohoto státního podniku - výměnu jedinečné, tisícihektarové obory Radějov na Břeclavsku, kterou získal podnikatel Leoš Novotný, zakladatel potravinářské firmy Hamé.

Neveřejná část obsáhlého auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kterou se HN podařilo získat, teď všechna prohlášení o výhodnosti značně naleptávají.

Podle kontrolorů Lesy nejenže přišly o největší oboru v Česku - aniž dovedly věrohodně vysvětlit, proč ji už nepotřebují. Ale navrch ještě musely z celé transakce zaplatit daň 21,2 milionu.

Auditoři ale při pátrání v účtech lesních správců objevili ještě víc. Například že se záhadně ztratily důležité dokumenty k neprůhlednému prodeji chalupy v nejkrásnějším místě Jizerských hor. Nebo že si někteří vyvolení mohli levně koupit domy, které jim podnik nedlouho předtím opravil.

Zbytečně utratili miliony

Radějovskou oboru Lesy před dvěma lety přenechaly velkopodnikateli Novotnému, který si už předtím některé části pronajímal a postupně si odkupoval některé pozemky a hájovny.

"Někdy v roce 2007 jsem pochopil, že nejlepší řešení je to vlastnit," vzpomínal loni Leoš Novotný pro týdeník Respekt. "Tehdy byl ještě ministrem zemědělství Petr Gandalovič a lidi, se kterými jsem to odkomunikoval, řekli, že je to možné formou směny."

Za oboru o rozloze 1077 hektarů pak Lesy od Novotného dostaly jeho lesní pozemky na Vysočině - bylo jich o 333 hektarů víc, což byl hlavní argument Lesů, že se výměna vyplatila.

Jenže už v březnu, kdy NKÚ zveřejnil závěr své rok a půl dlouhé prověrky v Lesích, se ukázalo, že tahle verze má trhliny. Zaprvé se kontroloři marně pídili po dokumentech prokazujících, že státní podnik výjimečnou oboru, vedenou v režimu "strategický majetek", už opravdu nepotřebuje. Nenašli je.

V rozšířené, neveřejné zprávě navíc z předložených účtů spočítali, kolik směna vlastně stála. Rozdíl mezi pořizovacími cenami Radějova a získaných lesů na Vysočině byl 88 milionů a z téhle částky musel podnik zaplatit daň z příjmů. Plus 4,46 milionu na dani z převodu nemovitosti (Lesy zaplatily půlku, Novotný druhou), celkem: 21,2 milionu.

"Lesy ČR na základě provedené směny pozemků a rozdílu v jejich ocenění vynaložily v důsledku této transakce nehospodárně 21,2 milionu korun," spočítali kontroloři. A ještě připomněli, jak o výměně pozemků mluví manažeři Lesů na podnikovém webu: přiznávají náklady jen 4,56 milionu, tedy zaplacení daně z převodu, a k tomu dalších 100 tisíc náklady spojené se směnou.

Ve zprávě auditorů se také uvádí, že z převodu měly být vyloučeny lesní pozemky přiléhající ke státní hranici. Takových je v oboře hned několik. Lesy ČR podle auditu také zamítly žádost Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, jež o pozemky požádala jako první. Agentura také vyjádřila nesouhlas s převodem pozemků na někoho jiného, protože obora se z větší části nachází v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Na jaře, v reakci na první informace o kontrole, se ředitel Lesů Svatopluk Sýkora ohradil: zopakoval, že stát směnou získal víc pozemků na dvou velkých, ucelených územích. Navíc směnu schválilo i ministerstvo zemědělství, vedené tehdy úřednickým ministrem Jakubem Šebestou, a to podle Sýkory "plně v souladu se zákonem a ostatními předpisy".

VIP chalupa pro blízkou firmu

Před třemi lety HN upozornily na jiný případ, kdy se Lesy podezřele zbavily zajímavého majetku: chalupy ve VIP lokalitě v osadě Jizerka v Jizerských horách. A také tento prodej pracovníci NKÚ podrobně zkoumali.

Opuštěný dům jen kousek od víkendového sídla miliardáře Petra Kellnera podnik prodal bez soutěže jisté Ivaně Petříkové z Prahy - za 3,65 milionu. Cena za zchátralou chalupu je to vysoká, avšak jen zdánlivě: na Jizerce se kvůli ochraně přírody nesmí stavět a to žene ceny nemovitostí do závratných výšek.

Nová majitelka Petříková přitom zasedala v dozorčí radě firmy S.M.A., která dostala od Lesů zakázku na propagaci za 27,5 milionu. O koupi chalupy se striktně odmítala bavit. Kontroloři chtěli vidět rozhodnutí z října roku 2008, v němž Lesy musí podle předpisů v podobných případech zdůvodnit, proč už prodávaný majetek nepotřebují. Žádný ale nedostali - nejspíš se ztratil. "Tento dopis se na Lesích ČR dle jejich sdělení nedochoval a ani nebyl skartován," uvedli pak kontroloři do spisu.

Auditoři popsali také další případ prodeje domu, z něhož je cítit protekce. Bývalý zaměstnanec chtěl koupit dům s garáží a zahradou v jedné z nejdražších čtvrtí v Hradci Králové. Přestože měl mít podle podnikových regulí přednost, dům získala za 1,4 milionu Renata Vohradská. Žena stejného jména pracuje v podnik v úseku marketingu. "Cena se jeví jako podhodnocená," shrnuli kontroloři.

Nečas: Projednáme a uvidíme

Poté, co HN v pátek zveřejnily první část auditu, už odchod vedení Lesů požadují nejen Věci veřejné, ale i šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Premiér Petr Nečas (ODS) chce závěr NKÚ nejdřív projednat a pak se rozhodne. "Nechci zprávu bagatelizovat, jde ale o okrajovou část hospodaření," řekl Nečas serveru iHNed.cz.

Kdo řídil a nadále řídí Lesy ČR

Svatopluk Sýkora
generální ředitel, ve funkci od 01/2009 (dříve správní ředitel)

Michal Gaube
ekonomický ředitel, ve funkci od 06/2009

Vladimír Krchov
výrobně technický ředitel, ve funkci od 02/2009

Zdeněk Sýkora
obchodní ředitel, ve funkci od 06/2009 (dříve ekon. ředitel)

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR: Vojtěch Soudný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů