Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chalupa na VIP adrese jako dárek od Lesů

Chalupa na VIP adrese jako dárek od Lesů

Státní podnik prodal bez soutěže chalupu na exkluzivním místě. Po třech letech je jasno: dům má podnikatelka se zakázkami od Lesů ČR.

Odpočívat sem na svou chalupu jezdí miliardář Petr Kellner. A stojí tu i nejdražší penziony v celých Jizerských horách. Malebná osada Jizerka zkrátka patří k nejexkluzivnějším místům

Státní Lesy ČR tady v roce 2009 jeden z domů prodaly. Neprůhledně, bez soutěže.

A nyní při hloubkovém zkoumání, jak tento státní podnik hospodaří se svým miliardovým majetkem, HN zjistily, že chalupa ve VIP lokalitě má novou majitelku: podnikatelku Lucii Češpivovou, jejíž firma od Lesů dostávala zakázky na reklamní a marketingové služby. Podle kupních smluv navíc Češpivová dům oficiálně pořídila jen za 378 tisíc. A chystá se ho přebudovat na malý hotel.

Z milionů jsou jen statisíce

Když HN před třemi lety příběh z Jizerky otevřely, bylo na něm podezřelé hlavně to, jak snadno se Lesy téhle nemovitosti zbavily. Aniž ji nabídly veřejně, prodaly ji jisté Ivaně Petříkové - za 3,65 milionu korun. Se strohým zdůvodněním, že o to prostě požádala.

Za dům, který nutně potřebuje pořádně opravit, to není málo. Jenže nový majitel si na Jizerce kupuje i pozvánku do klubu vyvolených: v osadě ležící na náhorní plošině se kvůli ochraně přírody nesmí stavět, což spolu s nádherným okolím žene ceny historických domů do výšin. Petříková nikdy nechtěla vysvětlit, jak se dozvěděla, že právě tahle chalupa je na prodej. "Nebudu se s vámi o tom vůbec bavit," pokládala telefon. Když chalupu kupovala, byla šéfkou dozorčí rady firmy S.M.A., jíž Lesy ČR svěřily reklamní zakázku za 27,5 milionu. Dům jí však už nepatří - teď ho vlastní majitelka S.M.A. Lucie Češpivová, v reklamní branži zkušená podnikatelka, která kromě Lesů v minulosti pracovala třeba i na billboardové kampani ODS.

Češpivová se brání vysvětlení, které se nabízí: že byla chalupa od začátku připravena pro ni jako pro člověka, který má k vedení Lesů blízko. Ale aby to nebylo tak nápadné, že dům kupuje právě ona, musel se prodej maskovat přes Petříkovou, prakticky neznámou šéfku dozorčí rady její firmy. "Říkala mi, že tam chtěli s manželem být, ale že ta mediální štvanice jí vadí. A jestli nemám o tu nemovitost zájem," vzpomíná Češpivová.

Dům se prodal, dopis se ztratil

Petříková chalupu od státu koupila za 3,65 milionu. A za kolik Češpivová od Petříkové? "Já to fakt nevím z hlavy. Myslím si, že to bylo obdobné. Chtěla dostat ty peníze, které do toho investovala," říká.

HN si však vyžádaly veřejné smlouvy uložené na katastru. Překvapivě říkají, že Češpivovou stál dům i s pozemkem jen 378 tisíc. A že ho právě takhle ocenil přizvaný znalec. Což může být klička kvůli placení daně, stejně jako argument pro verzi, že už před třemi lety skrytě dodala peníze na koupi chalupy právě Češpivová. Chalupa s číslem popisným čtyři, na jejíž rekonstrukci na penzion s 31 lůžky je už vydané stavební povolení, zajímala i auditory Nejvyššího kontrolního úřadu.

Kontroloři se pídili po tom, proč se vlastně Lesy ČR domu zbavily, protože ještě nedlouho před tím z něj plánovaly udělat informační centrum. Když chtěli auditoři vidět rozhodnutí o nepotřebnosti chalupy, pracovníci Lesů ho nenašli. "S největší pravděpodobností došlo k jeho ztrátě," zněla odpověď, která je zaznamenaná i v neveřejné části kontrolního spisu.


Jizerka a Lesy ČR

Kdo přijde, nabídne - a koupí

Státní Lesy ČR prodávají nepotřebný majetek bez soutěže podle interních pravidel tehdy, když někdo projeví zájem a je ochotný zaplatit cenu, kterou podnik určí znaleckým posudkem a porovnáním s tržními cenami.

Cenný dům za 3,5 milionu

Jedinému zájemci takhle státní podnik před třemi lety prodal chalupu v osadě Jizerka - byla sice zanedbaná, ale v nejlepší lokalitě Jizerských hor, kde se prakticky s historickými domy vůbec neobchoduje. Chalupu získala Ivana Petříková za 3,65 milionu.

Zakázky i chalupa od Lesů

Šéfové firmy nikdy nevysvětlili, proč nevyhlásili prodej jako veřejnou soutěž, která by mohla cenu ještě vyšroubovat. Chalupu později od Petříkové odkoupila za 378 tisíc podnikatelka Lucie Češpivová, která od Lesů ČR dostávala velké zakázky.


Rozhovor s Lucií Češpivovou čtěte na: zpravy.ihned.cz

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů