Čtvrtek, 18. dubna 2024

Při zátahu v Beskydech honili policisté po lese deset motorkářů

Při zátahu v Beskydech honili policisté po lese deset motorkářů

Deset motocyklistů ze 13, které o víkendu přistihli v Beskydech v zákazu vjezdu, museli policisté honit po lese, protože se pokusili ujet. Jeden z motorkářů se navíc dopustil útoku na veřejného činitele, další porušil zákaz řízení. Celkem policisté během akce Lesník II zkontrolovali více než 250 vozidel, přičemž 53 lidí porušilo zákon. Policisté také hledali dítě, které se v době zátahu na motoristy ztratilo. Na akci se kromě českých a slovenských policistů podíleli také lesníci a pracovníci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Jejich zástupci dnes výsledky v Ostravě oznámili novinářům.

Počet zjištěných přestupků byl zhruba o pětinu vyšší, než když policisté akci Lesník v květnu uspořádali poprvé. "Trošku jsme očekávali, že po minulé akci bude počet přestupců daleko menší. Alarmující pro nás byl počet zjištěných motorkářů. Když se nám minule podařilo zadržet dva, brali jsme to jako velký úspěch. Teď jich bylo 13," řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Tuhý. Osm motorkářů bylo z Česka, pět ze Slovenska.

Jeden z chycených motocyklistů, čtyřiadvacetiletý muž, údajně na policistu najížděl a za útok na veřejného činitele mu hrozí až šest let vězení. Policisté přistihli také řidiče auta, který kradl kamení. Náměstek policejního ředitele Martin Hrinko uvedl, že policisté zajistili také jeden motocykl. "Měl pozměněny identifikační znaky. Zjišťujeme, zda nebyl kradený," řekl.

Zástupce vedoucího Správy CHKO Beskydy Jiří Lehký řekl, že motorkáři sice v přírodě způsobí zanedbatelné fyzické škody, ale horší jsou ty nehmatatelné. "Na území Beskyd jsou dvě ptačí oblasti, je to jedno z nejcennějších přírodních území v republice. Strašně rádi bychom tam vrátili tetřeva, což je takový symbol zdravých horských lesů. Zrovna motorky a čtyřkolky, které jsou hlučné a dostanou se úplně všude, jsou jedním z důvodů, proč se to nedaří," řekl Lehký.

Šéf krajského ředitelství Lesů ČR ve Frýdku-Místku Jiří Silvestr řekl, že už první akce přinesla podniku obrovský nápor lidí, kteří si vyřizovali povolenky pro vjezd do oblasti. "Během týdne se dostavilo téměř 500 lidí," řekl. Lesníci podle něj dostávají od chalupářů zprávy o pohybu motocyklistů. "Vyvolalo to obrovský ohlas veřejnosti. Majitelé chalup nám hlásí, kteří motorkáři kam jezdí v úterý, kteří ve čtvrtek, jakou barvu má jejich motorka, jakou přilbu má motorkář. I díky tomu jsme vytipovali některá místa, která jsme pak s policisty zajistili," řekl Silvestr.

Tuhý uvedl, že policisté také pátrali po čtyřletém dítěti. Ztratilo se rodičům, kteří se vyběhli podívat na policejní vrtulník. Dítě se naštěstí našlo na chatě, kde jej rodiče, kteří v rychlosti vyběhli ven, zamkli.
Akce se během dvou dnů zúčastnilo 80 českých a 30 slovenských policistů, 20 pracovníků CHKO Beskydy a více než 30 pracovníků Lesů ČR. Zaměřili se například na oblasti Lysé hory, Javorového, Jablunkova či Horní Lomné.

Video: http://multimedia.ctk.cz/cs/video/document/7390433/pri-zatahu-v-beskydech-honili-policiste-po-lese-deset-motorkaru

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů