Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za nezákonnou těžbu dřeva na východě Čech padla pokuta 2,5 mil

Za nezákonnou těžbu dřeva na východě Čech padla pokuta 2,5 mil

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pražské společnosti I.L.C. za nezákonné těžby dřeva na východě Čech pokutu 2,5 milionu korun. Firma se dopustila ohrožení a poškození životního prostředí v lesích tím, že během loňského roku nezákonně těžila ve svých lesích v okolí Poličky, Hlinska a Trutnova. Pokuta je pravomocná. Případem se zabývá i policie. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČIŽP Simona Cigánková.

Nezákonné těžby podle ní společnost zadala a organizovala od května do prosince 2011 v šesti lokalitách. Při těžbách vznikly holoseče o výměře téměř deseti hektarů, vytěženo při nich bylo asi 4200 metrů krychlových dříví.
Na případ upozornila radnice Hlinska, když zaznamenala podezřelý převod lesa lokalitě Chlum u Hlinska. Firma I.L.C. jako nový vlastník tam pak začala těžit dřevo bez náležitého povolení úřadů a bez vědomí odborného lesního hospodáře. ČIŽP kromě pokuty vlastníkovi lesa uložila i menší pokuty lidem, kteří dřevo káceli a dopravovali.

Těžby měly podle inspekce v některých lokalitách charakter trestného činu, protože limit pro holoseč ve výši jednoho hektaru přesahovaly až trojnásobně. "Bylo zjištěno, že vše má na svědomí jedna a ta samá osoba, která již v letech 2009 a 2010 organizovala nezákonné těžby na celém území ČR," uvedla mluvčí.

Firma I.L.C. s inspektory nespolupracovala a podle Cigánkové v těžbách pokračovala. Mluvčí připomněla, že za obdobné nezákonné těžby v severních Čechách byla firma již sankcionována v prosinci 2011 pokutou 200.000 korun. Letos v únoru firma dostala pokutu 350.000 korun za těžby na Olomoucku. "V průběhu prvního pololetí letošního roku naši inspektoři navíc zjistili, že uvedená společnost nadále pokračuje v nezákonné činnosti v lesích," uvedla mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů