Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krach skupiny Less děsí dřevaře

Krach skupiny Less děsí dřevaře

Největší tuzemská lesnická skupina Less podnikatele Jana Mičánka je na pokraji bankrotu. Zpráva sice včera nepřišla z čistého nebe, přesto lidi z oboru značně znepokojila.

Mičánkova skupina, gigant s osmimiliardovým obratem a téměř 1500 zaměstnanci, je největším partnerem státních Lesů ČR. Těm dluží peníze za odebrané dřevo. Lesy proto už včera oznámily, že zastavily práci na všech územních jednotkách, kde Mičánek těží. "To může postihnout desítky pilařských firem, které od holdingu Less nakupují dřevo," varuje Zdeněk Valný z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů.

Obavy z otřesů na trhu s dřevem se Lesy ČR včera pokoušely rozptýlit tiskovou zprávou, v níž oznámily, že "zpracovávají postup na pokrytí výpadku těžby dříví po ukončení činnosti Less & Forest tak, aby zásobování trhu dřívím plynule pokračovalo". Těžba má být kvůli kolapsu Lessu omezena jen minimálně.

"Výpadek je v celostátním měřítku zanedbatelný, činí 2,5 procenta. Bude nahrazen alternativními dodávkami dříví na trh, např. aukcemi dříví ,na pni' nebo zvýšením dodávek z vnitřních organizačních jednotek podniku," uvedl mluvčí Lesů Zdeněk Boublík. Mezi pilaři ale panuje napětí. Řada jich hospodaří na hranici přežití a jakýkoliv otřes trhu jich část může poslat ke dnu.

Valný tvrdí, že krach Lessu je předzvěstí pádu dalších firem. Celý sektor podle něj doplácí na novou politiku Lesů ČR, jež před dvěma lety změnily systém smluv s těžařskými firmami. Od té doby se velká část zisku dřevařských firem přesunula ke státním Lesům, zatímco soukromníci bojují o přežití.

Hádka se vede o velké peníze. Zatímco ještě v roce 2009 vykázaly Lesy zisk ve výši 780 milionů korun, v roce 2010, kdy začaly přecházet na nový systém, už vydělaly 3,6 miliardy, loni 5,3 miliardy a letos jen první pololetí 3,3 miliardy korun.

Oč víc Lesy vydělávají, o to hůř na tom je jejich největší partner, Less. Mičánek také v insolvenčním návrhu soudu zdůvodnil platební neschopnost své firmy obchodní politikou Lesů. Napsal, že s Lesy vede spor, v němž po nich vymáhá "bezdůvodné obohacení", způsobené diktátem nevýhodných podmínek. Detaily nechtěl v telefonickém rozhovoru s HN rozebírat. "Nemohu o tom teď mluvit, prožívám nejhorší den života. Je netaktní se mne na to ptát," prohlásil. Údajný spor nekomentoval ani mluvčí Lesů Zdeněk Boublík.

Mičánek doplatil hlavně na to, že v loni vyhlášeném tendru na těžební práce pro Lesy vědomě přestřelil nabízené ceny v naději, že se dohodne dodatečně na lepších podmínkách. Less v loňské soutěži získal zakázky na těžbu Lesů v plných třech čtvrtinách soutěženého území (v 88 územních jednotkách z celkového počtu 11). Později dvě třetiny smluv odmítl podepsat: de facto tím přiznal, že v soutěži ceny přestřelil a není schopen je dodržet. V letošním obdobném tendru, který Lesy vypsaly, už Less zvítězil jen v pěti jednotkách, tedy jen na šestině nabízeného území.

"Trend v oboru je jednoznačný, systém zadávání zakázek na těžbu Lesů je špatný, vede k tomu, že těžaři dávají nabídky vyčtené z křišťálové koule. Lesy od nich nežádají dostatečné bankovní záruky, nezkoumají solventnost vítězných firem. Dávají prostor spekulacím. Less byl jasným kandidátem na první krach způsobený touto politikou," prohlásil Zdeněk Valný.

Šéf dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník ale kritiku odmítá jako nesmyslnou. Lesy podle něj nyní řeší prodej dřeva a výběr dodavatelů naopak transparentně a férově. "Těžaři mají jediný zájem - zrušit systém, který přinesl peníze Lesům, proto jej kritizují," prohlásil. Zámečník potvrdil, že dřevařských firem, které mohou narychlo zastoupit krachující Less při těžební práci, je dostatek. Otřesy na trhu s dřevem podle něj v žádném případě nehrozí.

Holding Less

8,327 MILIARDY KORUN

byl loni obrat celého holdingu Less podnikatele Jana Mičánka (na snímku). Ve svém oboru jde o největší tuzemskou firmu, která zaměstnává kolem 1500 lidí.

-224 MILIONŮ KORUN

byla loni ztráta celé skupiny, když o rok dříve vydělala přes 108 milionů.


Výsledky nejdůležitějších dceřiných firem v roce 2011

Firma Výkony Zisk/ztráta

(mld. Kč) (mil. Kč)

Less & Forest 5,790 -55,6

Less & Timber 1,515 -58,7

Less & Energy 0,173 -6,3

KHL-EKO 0,140 7,9

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů