Čtvrtek, 28. března 2024

Královehradecké lesy - lesy s tradicí přes 700 let

Královehradecké lesy - lesy s tradicí přes 700 let

"Lesy s tradicí přes 700 let"

Pro hradeckou veřejnost představují lesy v okolí města možnost odpočinku a rekreace v dosahu městské dopravy s využitím veškeré pohostinnosti lesa.

Město Hradec Králové získalo lesy již v roce 1307 jako dar od římského krále Albrechta. Počátkem 90. let se vracejí městské lesy i rybníky Statutárnímu městu Hradec Králové a začíná na nich hospodařit nejprve příspěvková organizace Městské lesy Hradec Králové, později akciová společnost Městské lesy Hradec Králové a.s.

Lesy zde však byly dříve než samo město a lidé je začali intenzivněji využívat a přetvářet teprve na začátku 14. století. Lesy z minulé doby si mnohé pamatují, ať už různé způsoby jejich ovlivňování (hospodaření), vzpomeňme např. vrchního lesního radu Strachotu a Lázňovského, tak i přírodní vlivy. Borový les má velké množství nerozloženého jehličí (humusu) a při nedostatku srážek je více zranitelný ohněm oproti lesu listnatému. Na druhou stranu jsou v lesích v okolí Hradce Králové lokality, které mají tolik spodní vody, že při silnějším větru hrozí jejich vyvrácení.

Společnost byla zřízena, Statutárním městem Hradec Králové, se záměrem odborného lesního hospodaření a zvyšování estetické a rekreační hodnoty lesů a zpříjemňovaní pobytu návštěvníkům lesů při zachování přírodního lesního bohatství. Dnes hospodaří společnost na ploše cca 3 850 ha přírodě blízkým způsobem. Průběžně opravuje a udržuje veškeré budovy, cesty a další lesní vybavení. V roce 1998 rozšířila svoji činnost otevřením písníku Marokánka.Společnost se zaměřila na opravu a rozšíření historické rybniční soustavy v lesích a také na budování rekreačního zázemí pro návštěvníky lesů. Vznikly zde tři krytá ohniště pro veřejnost, malé vodní nádrže, zajímavá místa a vstupy do lesů jsou označeny informačními tabulemi s možností získání orientačních map místních lesů. Již několik let se také společnost může pochlubit nově zrekonstruovaným rekreačním objektem Mazurova chalupa, který slouží jako informační zázemí a jako jeden z výchozích bodů exkurzí po tomto majetku. Společnost se také v čím dál větší míře věnuje práci s veřejností formou procházek převážně skupin škol s vyškolenými lesními pedagogy akciové společnosti.

Do budoucna se předpokládají opravy dalších lesních komunikací a výstavba nových odpočinkových míst v zajímavých lokalitách lesů.

V rámci preventivní činností se zaměstnanci Městských lesů HK snaží formou hlídek usměrnit a odradit návštěvníky lesa od konání odporujících zákonu a ohrožujících les. Na pořádek v lese a k jeho preventivní ochraně (např. před požáry) dohlíží lesníci ve spolupráci s městskou policií ve dvoučlenných hlídkách.

Srdečně Vás zveme do lesů královéhradeckých a nezapomeňte, les je živý organismus a mohl by vyprávět o všech Vašich návštěvách.

ZDROJ:http://mestske-lesy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů