Čtvrtek, 28. března 2024

Jak se chováme? Les někdy připomíná odpadkový koš

Jak se chováme? Les někdy připomíná odpadkový koš

Houby rostou v lese a houbaři je tam chodí sbírat. Problémy to každý rok přináší správcům lesů. Lidé například nerespektují zákon, který jasně říká, že se do lesa nesmí autem. Někteří si zase pletou les s odpadkovým košem.

Ne všichni houbaři se v lese chovají tak, jak by měli. Většinou se jedná o mladé lidi, jak říká správce městských lesů v Rychnově nad Kněžnou Pavel Ješina.

"Čím mladší generace, tím se chová v lese arogantněji, vulgárněji a bez ohledu na to, co po sobě zanechávají."

V praxi to vypadá tak, že les se podobá smetišti. Povalují se v něm papíry, PET lahve a hodně použitých dětských plen. Návštěvníci lesa navíc ve snaze najít hodně hub ničí ploty kolem pasek s malými stromky.

"Nikoli aby použili třeba vchodové brány, které tam jsou všude značeny, bez ohledu na to, že vstup do těchto prostor je ze zákona v lesích zakázán, tak vytrhnou dvě prkna na jedné straně. Přelezou, vytrhnou další dvě prkna. Když tohle udělá za sezonu v oplocence tři čtyři lidi, dostane se tam zvěř a ta nám způsobí škody okusem," dodává Ješina.

Správce lesů rodu Kinských na Rychnovsku Alexandr Rabiňák poukazuje na jiný problém s houbaři, konkrétně s houbaři - motoristy:

"Snaží se neporušovat zákaz vjezdu, zaparkují teda u silnice, jenže zaparkují tak, že vlastně zaparkují u výjezdu z lesa. No a to je nejhorší, když potom vozíme dříví, tak se tam nedá projet."

Podle Rabiňáka je zbytečné v takovém případě volat policii. Lesníci se snaží problém řešit sami tím, že volají na řidiče a doufají, že bude poblíž a přijde. Závory na vjezd do lesa na přírodní cesty kvůli případnému požáru nedávají.

"Zamčeny jsou hlavně tam, kde jsou asfaltky, kde to ty lidi láká. Nestává se moc často, že by zničili přímo závoru, ale každopádně takových dvacet visacích zámků ročně to odnese," stěžuje si Rabiňák.

Pracovníci rychnovských lesů, které patří městu, volají k takovým případům městskou policii a ta ho na místě vyřeší. Správci všech lesů si přejí, aby se v nich lidé chovali tak, jako by byly jejich. Jsou totiž přesvědčeni, že pak by se ti, kteří v lese škodí, chovali slušně.

ZDROJ: www.rozhlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů