Čtvrtek, 28. března 2024

Solární Samsung Blue Earth vyráží chránit přírodu

Jeden z prvních mobilů se solárním nabíjením, určený pro Evropu. Samsung Blue Earth překvapí i dobrou výbavou, nechybí 3G a Wi-Fi.

Solární Samsung Blue Earth vyráží chránit přírodu

Ve světě automobilů dochází k designovému faceliftu po několika letech působení daného modelu
na trhu, u mobilních telefonů
se někdy vzhled změní ještě než jsou oficiálně uvedeny na trh. To je i případ Samsungu S7550 Blue Earth, jehož zadní stranu tvoří solární panel určený k ekologickému nabíjení energií ze slunce. Změna ve vzhledu proti prototypu, jenž byl poprvé odhalen na únorovém kongresu v Barceloně je ale spíše kosmetická, základní koncept telefonu zůstal nezměněn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhled se proti prototypu mírně změnil (vlevo prototyp, uprostřed a vpravo finální podoba modelu)

Telefon se prezentuje jako přístroj vyrobený z ekologických materiálů, jeho tělo tvoří recyklované látky, které vznikají převážně zpracováním PET lahví a dalších plastů. Šasi neobsahuje ftaláty, bromité zpomalovače hoření, PVC ani další látky škodlivé životnímu prostředí. V podobném duchu je řešeno i ekologické papírové balení telefonu s potiskem zhotoveným sojovým inkoustem. Krabička může najít i další využití - jako papírovou skládačku ji lze přeformovat na fotorámeček nebo boxík na tužky.

Že v Samsungu vzali celý projekt opravdu komplexně, lze vidět i po zapnutí telefonu. S7550 Blue Earth skrývá unikátní dotykové prostředí, jež vychází z uživatelského rozhraní TouchWiz, a svému majiteli v grafických detailech stále připomíná, že by se lidé k přírodě okolo měli chovat šetrněji. Po přepnutí do "eko-módu" telefon automaticky reguluje jas displeje, zkracuje dobu jeho svícení a vypíná Bluetooth, aby docházelo k co nejmenší spotřebě energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S funkcí Eko Walk může uživatel pomocí vestavěného krokoměru spočítat, kolik kroků ušel a od jakého množství emisí oxidu uhličitého ušetřil prostředí, kdyby stejnou vzdálenost urazil v motorovém vozidle. Aplikace pak už trochu úsměvně přepočítá tyto hodnoty
na zachráněné stromy.

Nabíjení sluneční energií prostřednictvím panelu na zadní straně telefonu naštěstí není jedinou možností, jak telefonu "dodat šťávu". V balení najdeme i standardní nabíječku, která se dá považovat také za poměrně ekologickou. Připojená k již nabitému telefonu spotřebovává v pohotovostním režimu pouze 0,03 wattů elektrické energie.

Šetrnost k životnímu prostředí není ale jedinou předností nového Samsungu. Většina doposud představených konceptů, které sázejí na ekologii a solární dobíjení, totiž předpokládala, že majitel se spokojí pouze se základními funkcemi, jako je telefonování a posílání zpráv. Většinou se ani příliš nehledělo na vzhled. Na tom si však dali v Samsungu velmi záležet, čímž se dostáváme k v úvodu avizovanému faceliftu. Blue Earth je sympatický modrý oblázek, oproti prototypu získal atraktivnější "masku" drobnou úpravou umístění tlačítek hovoru.

Ještě více překvapí výbava, která zdaleka není lowendová. Blue Earth se řadí k vyšší střední třídě, kromě širokoúhlého dotykového kapacitního WQVGA displeje s úhlopříčkou tři palce mu nechybí 3,2Mpx fotoaparát s detekcí úsměvu, podpora 3G včetně HSDPA a dokonce ani Wi-Fi. Vnitřní paměť 130 MB lze rozšířit paměťovými kartami
microSDHC o dalších až 16
GB. Akumulátor má kapacitu 1 080 mAh, efektivní účinnost solárního systému nebo doba k jeho úplnému nabití sluneční energií se neuvádí.

Za první trh, který spatří ekologický Blue Earth už v těchto dnech, Samsung tentokrát vybral Švédsko, typické svou zachovalou zelenou přírodou. Brzy poté bude následovat Německo, Francie, Itálie, Rakousko, Portugalsko a další země. Se Samsungem Blue Earth se počítá i u nás, jeho cenu odhadujeme na 8 tisíc korun.

Samsung S7550 Blue Earth
Samsung S7550 Blue Earth Jeden z prvních telefonů, který umí využít sluneční paprsky jako zdroj napájení. Ekologicky šetrný telefon je vyvedený v netradiční modré barvě, má kapacitní dotykový displej, Wi-Fi modul a třímegapixelový fotoaparát. Podporuje přenosy EDGE a UMTS. rozměry a hmotnost: 108 × 54 × 14 mm, 119 g
displej: 3'', kapacitní TFT, 240 × 400, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), HSDPA (3,6 Mb/s)
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 130 MB, microSDHC
baterie: 1 080 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240)
73 %
(77. místo z 1188)
katalog
cena: ještě se neprodává

Zdroj: www.mobilmania.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů