Pátek, 19. dubna 2024

Konference Inspirujme se... 2015

Konference Inspirujme se... 2015

Ve dnech 24. a 25. listopadu 2015 proběhla v hotelu Tatra v Bratislavě čtvrtá česko-slovenská konference Inspirujme se..., tentokrát v úplně novém formátu. Poprvé ve své historii nebyla hlavním tématem jen Směrnice INSPIRE, ale také dvě další. Jedno, kvůli kterému Směrnice INSPIRE vznikla, druhé, které principy Směrnice INSPIRE dále využívá. O čem je řeč? O environmentálním reportingu v prvním případě a o evropském programu pro monitorování životního prostředí a bezpečnosti - Copernicus v případě druhém.

Program konference první den byl rozdělen do tří hlavních bloků. První z nich, který se věnoval INSPIRE ve vztahu k environmentálnímu reportingu, otevřel zástupce Společného evropského centra (Joint Research Centre) Robert Tomas. Za českou i slovenskou stranu byly představeny příklady reportingovým povinností, včetně představení těch, které již podle INSPIRE proběhly. Druhý blok byl věnován pouze INSPIRE. Tento blok uvedl svou prezentací zástupce Evropské komise pan Robert Konrád. V bloku zazněly tradiční příklady implementací INSPIRE některých povinných poskytovatelů z České i Slovenské republiky, prezentace plánované změny Nařízení pro metadata nebo velmi dobrý příklad z praxe - vznik českého národního tematického centra pro oblast půd s využitím pro INSPIRE i pro síť EIONET. První den konference uzavřela sekce o programu Copernicus, kterou uvedl poslední zvaný host - pan Stefan Jensen z Evropské agentury pro životní prostředí. V této sekci byly ve stylu Českého uživatelského fóra Copernicus představeny detailně aktivity Slovenska v této oblasti. Druhý den konference byl již tradičně věnován strategiím, koordinaci a ukázkám z praxe. Celá akce byla uzavřena dvěma workshopy - prvním ke Slovenskému registru prostorových informací (RPI) a druhým s výsledky projektu eENVplus.

Bylo toto propojení INSPIRE, Copernicus a Reportingu úspěšné? Mají tři zdánlivě oddělené komunity expertů společné téma? Pro více než polovinu respondentů je nový koncept konference přínosný pro jejich práci. Také víme, že si přejete zařadit více praktických ukázek práce s GIS, více workshopů a vítány jsou také firemní prezentace. Vaším názorem se budeme inspirovat po ročník 2016.

Pokud pro vás byla Bratislava letos příliš daleko, přijeďte příští rok opět do Průhonic.

Všechny prezentace jsou k dispozici na stránkách konference v sekci program:

http://www.inspirujmese.cz/content/program-2015

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů