Úterý, 16. dubna 2024

EKOvýzva startuje!

Přes 100 lidí chce žít měsíc šetrněji k životnímu prostředí, největší zájem je o palmový olej

EKOvýzva startuje!

I letos mohou uživatelé internetu sledovat příběhy lidí, kteří přecházejí na veganskou stravu, šetří elektrickou energií či chovají žížaly v kompostéru. Druhý ročník projektu EKOvýzva startuje v pátek 19. února a již nyní je o něj velký zájem. Letos se představí 14 hlavních vyzyvatelů a vyzyvatelek, jejichž příběhy, zážitky, postřehy a nesnáze mohou lidé sledovat v příspěvcích na internetových stránkách www.ekovyzva.cz. Zde se k nim mohou přidávat další lidé, kteří si chtějí výzvu vyzkoušet. Již teď se k výzvám přihlásilo přes 100 lidí.

Hned první den po spuštění registrací se přes třicet lidí zavázalo, že budou žít šetrněji k životnímu prostředí, a dosud se k nim přidalo dalších sedm desítek. Největší zájem po nedávných ničivých požárech v Indonésii vyvolala výzva Měsíc bez palmového oleje, kterou si zvolila téměř polovina přihlášených lidí.

,,Jsem ráda, že se z EKOvýzvy stala tak masová záležitost. Loňský ročník byl pro nás zahřívacím kolem a teď se náš projekt rozjíždí naplno. Jsme několik dní před zahájením a už teď máme víc přihlášených účastníků než za celou dobu trvání výzvy v loňském roce," říká koordinátorka EKOvýzvy Zdeňka Soukupová, která v letošním ročníku bude šířit ekologickou osvětu.

Měsíční maraton potrvá do 19. března, kdy se slaví Hodina Země. Vyvrcholí na setkání v brněnské Kavárně Anděl, kde se účastníci sejdou a budou mluvit o věcech, které při plnění výzvy zažili. Projekt opět organizuje brněnská lokální skupina dobrovolníků Greenpeace, ale přidat se do něj může kdokoli z řad veřejnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů