Hovězí z biofarem získává na oblibě
Praha - Lidé si víc váží svého zdraví a jsou ochotni připlatit za certifikované
biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food]. Stoupá i poptávka po
biohovězím, které dodává skupina chovatelů bezmála z padesáti farem. \"V
některých prodejnách stoupl během dvou let prodej biohovězího o 100 až 150
procent,\"sdělil ředitel společnosti Pro bio Vavřinec Menšl. V specializovaných
prodejnách bývají letáky, které hovoří o přednostech tohoto druhu masa. \"Lidé
především chtějí vědět, jak se maso kontroluje,\"dodal Menšl. Produkcí
biohovězího se zabývá svaz ekologických zemědělců - Pro bio Šumperk. Mezi
dodavateli jsou biodružstvo Toulcův dvůr, společnosti Zemspol a Biopark z
Velkého Šenova. Firma Pro bio koordinuje zásobování obchodních řetězců Albert,
Hypernova, Tesco, Carefour, Interspar Praha a Delvita certifikovaných hovězím
masem. Kontroly zvířat a masa z biofarem jsou přísnější a dražší. První
kontrolou prochází dobytek na pastvinách a ve výběhu. Na farmách se přísně
posuzuje i složení krmiva, které musí být bez chemických přísad. Další přísné
kontroly následují na biojatkách. Mozek každého zvířete se vyšetřuje na nemoc
šílených krav. Maso jako ve všech případech kontroluje veterinář. Namátkově se
dělají i další rozbory. \"Chceme mít jistotu, že v mase není nic škodlivého, ani
zbytky alkaloidů z některých rostlin,\"řekla vedoucí biojatek v Lipové u
Šluknova Kateřina Hájková. Podle veterináře Josefa Daňka se neužívá ani
preventivní očkování antibiotiky po narození. \"Tele až půl roku u krávy saje
mléko a získává imunitu. Proč tedy antibiotika?\"dodal. Porušením předpisů se
chovatel vystavuje nebezpečí, že ztratí certifikát biofarmy. Hrozí mu také až
milionová pokuta. Zdroj: Večerník Praha Autor: EUGENIE LÍNKOVÁ
Praha - Lidé si víc váží svého zdraví a jsou ochotni připlatit za certifikované biopotraviny. Stoupá i poptávka po biohovězím, které dodává skupina chovatelů bezmála z padesáti farem.
\"V některých prodejnách stoupl během dvou let prodej biohovězího o 100 až 150 procent,\"sdělil ředitel společnosti Pro bio Vavřinec Menšl.
V specializovaných prodejnách bývají letáky, které hovoří o přednostech tohoto druhu masa. \"Lidé především chtějí vědět, jak se maso kontroluje,\"dodal Menšl.
Produkcí biohovězího se zabývá svaz ekologických zemědělců - Pro bio Šumperk. Mezi dodavateli jsou biodružstvo Toulcův dvůr, společnosti Zemspol a Biopark z Velkého Šenova. Firma Pro bio koordinuje zásobování obchodních řetězců Albert, Hypernova, Tesco, Carefour, Interspar Praha a Delvita certifikovaných hovězím masem. Kontroly zvířat a masa z biofarem jsou přísnější a dražší. První kontrolou prochází dobytek na pastvinách a ve výběhu. Na farmách se přísně posuzuje i složení krmiva, které musí být bez chemických přísad. Další přísné kontroly následují na biojatkách.
Mozek každého zvířete se vyšetřuje na nemoc šílených krav. Maso jako ve všech případech kontroluje veterinář. Namátkově se dělají i další rozbory. \"Chceme mít jistotu, že v mase není nic škodlivého, ani zbytky alkaloidů z některých rostlin,\"řekla vedoucí biojatek v Lipové u Šluknova Kateřina Hájková.
Podle veterináře Josefa Daňka se neužívá ani preventivní očkování antibiotiky po narození. \"Tele až půl roku u krávy saje mléko a získává imunitu. Proč tedy antibiotika?\"dodal.
Porušením předpisů se chovatel vystavuje nebezpečí, že ztratí certifikát biofarmy. Hrozí mu také až milionová pokuta.
Zdroj: Večerník Praha
Autor: EUGENIE LÍNKOVÁ
Sdílet článek na sociálních sítích