Pětina Čechů se bojí geneticky upravených potravin
PRAHA - Obavy z geneticky modifikovaných potravin (GMO) má pětina obyvatel České
republiky, stejný počet lidí se k nákupu a požívání geneticky modifikovaných
potravin staví naopak vstřícně. Vyplývá to z průzkumu vládou zřízeného vědeckého
výboru pro potraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food]. Výbor také
zjistil, že na trhu je minimální množství potravin s příměsí z rostlin, u nichž
byla kvůli zlepšení některých vlastností změněna genová struktura. Výrobci a
obchodníci podle studie výboru dodržují pravidla pro prodej GMO produktů. V
českých obchodech zákazníci podle studie výboru nenaleznou prakticky žádnou
potravinu s označením obsahu GMO. Na obal přitom musí výrobci a obchodníci ze
zákona psát informace o použití GMO, pokud množství geneticky upravených surovin
přesahuje jedno procento obsahu výrobku. V množství menším než jedno procento
prokázaly analýzy geneticky upravenou sóju ve 12 procentech vzorků sójových bobů
a v 37 vzorcích sójových výrobků. Geneticky upravené rajče mezi 48 vzorky
odebranými z obchodů experti nenašli, žádnou příměs z geneticky upravených
rostlin nezjistili ani ve vzorcích kukuřičné mouky. Autoři studie ve čtyřech
termínech na dvanácti místech odebrali a prozkoumali čtyři potraviny, u nichž je
nejvyšší pravděpodobnost, že obsahují geneticky upravené suroviny. Výbor vznikl
v roce 2001, aby hodnotil zdravotní rizika GMO potravin a o problematice
rizikových potravin informoval veřejnost. Z průzkumu provedeného na přelomu
srpna a září mezi 1062 lidmi vyplynulo, že více než dvě pětiny obyvatel Česka
nemají o GMO potravinách dostatek informací. Zbývající pětina se o tento problém
nezajímá. Mezi lidmi, kteří se GMO potravin obávají, jsou zejména vysokoškoláci
a obyvatelé Moravy, Prahy a Středočeského kraje. Mezi zastánci takových potravin
převažují ženy. Princip takzvané předběžné opatrnosti vůči potravinám z
geneticky upravených organismů prosazuje v Česku zejména pobočka mezinárodní
ekologické organizace Greenpeace. Zdroj: Lidové noviny
PRAHA - Obavy z geneticky modifikovaných potravin (GMO) má pětina obyvatel České republiky, stejný počet lidí se k nákupu a požívání geneticky modifikovaných potravin staví naopak vstřícně. Vyplývá to z průzkumu vládou zřízeného vědeckého výboru pro potraviny. Výbor také zjistil, že na trhu je minimální množství potravin s příměsí z rostlin, u nichž byla kvůli zlepšení některých vlastností změněna genová struktura. Výrobci a obchodníci podle studie výboru dodržují pravidla pro prodej GMO produktů. V českých obchodech zákazníci podle studie výboru nenaleznou prakticky žádnou potravinu s označením obsahu GMO. Na obal přitom musí výrobci a obchodníci ze zákona psát informace o použití GMO, pokud množství geneticky upravených surovin přesahuje jedno procento obsahu výrobku. V množství menším než jedno procento prokázaly analýzy geneticky upravenou sóju ve 12 procentech vzorků sójových bobů a v 37 vzorcích sójových výrobků. Geneticky upravené rajče mezi 48 vzorky odebranými z obchodů experti nenašli, žádnou příměs z geneticky upravených rostlin nezjistili ani ve vzorcích kukuřičné mouky. Autoři studie ve čtyřech termínech na dvanácti místech odebrali a prozkoumali čtyři potraviny, u nichž je nejvyšší pravděpodobnost, že obsahují geneticky upravené suroviny. Výbor vznikl v roce 2001, aby hodnotil zdravotní rizika GMO potravin a o problematice rizikových potravin informoval veřejnost. Z průzkumu provedeného na přelomu srpna a září mezi 1062 lidmi vyplynulo, že více než dvě pětiny obyvatel Česka nemají o GMO potravinách dostatek informací. Zbývající pětina se o tento problém nezajímá. Mezi lidmi, kteří se GMO potravin obávají, jsou zejména vysokoškoláci a obyvatelé Moravy, Prahy a Středočeského kraje. Mezi zastánci takových potravin převažují ženy. Princip takzvané předběžné opatrnosti vůči potravinám z geneticky upravených organismů prosazuje v Česku zejména pobočka mezinárodní ekologické organizace Greenpeace.
Zdroj: Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích