Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Za posledních 500 let zmizelo z naší planety 762 živočišných a rostlinných druhů, přičemž dalších 58 jich přežívá pouze v umělém prostředí, jako jsou například zoologické zahrady. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů.

Rakousko odmítá rozšíření Temelína
Rakouští odpůrci atomu odmítají plány českého ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vybudovat v Temelíně další jaderné reaktory. Spolek Stop Temelín zvažuje, že obnoví protestní akce. Proti plánům českých úřadů včera protestovala i rakouská vláda.
\"Pro nás je to samozřejmě katastrofa. Není možné, aby byly padesát či šedesát kilometrů od rakouských hranic postaveny další bloky jaderné elektrárny,\" řekl Andreas Reimer z organizace Stop Temelín.
Pokud by se potvrdil záměr rozšířit Temelín, Rakušané by si to nenechali líbit, varoval Reimer. \"Jsem si stoprocentně jistý, že se budou konat protesty. Zatím ale nedokážu říct, kdy.\"
Plány, které MPO odůvodňuje očekávanou poptávkou po elektřině v Česku za patnáct let, včera ostře odmítlo také ministerstvo životního prostředí ve Vídni. \"Uložili jsme rakouskému velvyslanci v Praze, aby podal odpovídající protest u českého ministerstva zahraničí,\" uvedlo ve svém prohlášení.
Výroba elektřiny v Česku podle něj v současnosti přesahuje domácí potřebu o zhruba deset procent. S výstavbou dalších dvou reaktorů by přebytečná kapacita stoupla až o polovinu.

Brno postaví spalovnu také za peníze od EU
Zhruba 47 milionů eur (1,4 miliardy korun) získalo město Brno od Evropské unie na realizaci projektu látkového a energetického využití odpadů ve spalovně SAKO Brno. Celková výše investice činí dvě miliardy korun. Informoval o tom náměstek brněnského primátora Petr Zbytek.
Město do projektu vloží 510 milionů korun. Státní fond životního prostředí pak přispěje částkou 84 milionů korun. Projekt byl zařazen do seznamu projektů doporučených k realizaci s podporou z prostředků ISPA, který ministerstvo životního prostředí předalo Evropské komisi již v roce 1999. Jako jediný z českých projektů se zaměřuje na oblast nakládání s odpady a umožní dosáhnout v provozu spalovny emisní limity stanovené EU v roce 2006.
Rekonstrukce spalovny předpokládá instalaci dvou parních kotlů, kondenzační turbíny, dotřiďovaní linky a drtícího zařízení. Brněnská spalovna komunálního odpadu byla vybudována v letech 1984 až 1988. V roce 1994 byl dobudován druhý stupeň čištění spalin.
 
MPO PŘEDLOŽILO NÁVRH ENERGETICKÉ KONCEPCE
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve svém návrhu státní energetické koncepce do roku 2030 předpokládá výstavbu nových jaderných zdrojů, uvolnění územních omezení těžby hnědého uhlí a uvolnění limitů na dovoz černého uhlí. Konečnou verzi materiálu MPO zaslalo ministerstvu životního prostředí. V této souvislosti se hovoří především o výstavbě nových bloků v jaderné elektrárně Temelín, proti čemuž se ostře ohradilo rakouské ministerstvo životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí má nyní 30 dní na vypracování posudku a do konce roku by materiál měla obdržet vláda. Scénář MPO obsahuje konečnou variantu, která upravuje zelený scénář, který ministerstvo zveřejnilo na začátku června. Materiál především nevylučuje výstavbu dalších jaderných bloků.

ZA BSE SE ZEMĚDĚLCŮM VYPLATÍ NÁHRADY
Ministerstvo zemědělství předpokládá, že náhrady rolníkům ve dvou posledních případech nemoci šílených krav přijdou na 50 mil. korun. Stát je ze zákona povinen odškodnit zemědělce, v jejichž chovech se nemoc vyskytla, zejména za zvířata utracená z preventivních důvodů. Dohromady má být vybito 1100 zvířat. Mze chce vyvolat diskusi o tom, zda metodika, dle které se utratí potomci a vrstevnice postiženého dobytčete, je vědecky zdůvodnitelná. Tento postup má velký dopad v koncentrovaných chovech skotu, jaké jsou v ČR. Ministr Palas se v této věci obrátil na zástupce Evropské komise.

Změna skládky zvýšila náklady
Chyňava - Uzavření hýskovské skládky se dotklo i obyvatel Chyňavy. Komunální odpad z této obce je nyní vyvážen na skládku Ekologie Lány. Vzhledem k větší přepravní vzdálenosti, ale dochází k podstatnému zvýšení nákladů na jeho likvidaci. Z tohoto důvodu uvažují zastupitelé obce od začátku příštího roku o zvýšení poplatku za vývoz popelnic.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů